Hopp til innhold

Fem år etter bombeangrepet: – Det var skikkelig kaos

Fem år etter 22.juli-terroren er Regjeringskvartalet under full restaurering. Men selv om vegger rives og planer legges, er det også mange vonde minner.

Kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland ved SMK

22. JULI: Arvid Samland jobber fremdeles på Statsministerens kontor, som i dag ligger ved Langkaia i Oslo. Terroren for fem år siden glemmer han aldri.

Foto: Kaja Staude Mikalsen, NRK / NRK

15 etasjer over bakken satt kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland på Statsministerens kontor den 22. juli 2011. Det var siste dag før ferie, og en travel dag på kontoret.

Plutselig smeller det. Vinduet på kontoret knuser i tusen biter, og han blir slengt ned på gulvet.

– Det er litt vanskelig å beskrive opplevelsen. Kroppen var full av adrenalin. Jeg prøvde å tenke rasjonelt og at vi måtte komme oss ut fortest mulig. Det tok ganske lang tid før jeg klarte å ta virkelig innover meg hva som hadde skjedd, sier Samland.

Kaos

Utenfor kontoret møtte han noen kolleger. Sammen kom de seg ned de ødelagte trappene. Rundt dem var glasskår. tresplinter og papir. De så rett ut på Grubbegata, og hørte brannalarmer kime.

– Det var skikkelig kaos. Jeg tenkte også at det kunne komme flere eksplosjoner.

Se video av da Arvid Samland besøkte sitt kontor desember 2011. Saken fortsetter under videoen:

Video Arvid Samland er tilbake i høyblokka

Glad for at Høyblokka skal stå

Åtte mennesker mistet livet under bombeangrepet i Regjeringskvartalet for fem år siden. Hele kvartalet fikk også massive skader.

Siden terrorangrepet har diskusjonen rast om hvordan det skal bygges opp igjen.

– Jeg tenker at det er bra at det igjen blir aktivitet i Regjeringskvartalet, som har vært fraflyttet siden 2011. Og jeg synes det er fint at Høyblokka skal bli tatt i bruk igjen, sier Samland.

Slik ser det ut inni Høyblokka nå:

Inni høyblokka fem år etter 22.juli-terroren
Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Fremtiden for Regjeringskvartalet

– Høyblokka fremstår fortsatt som et minne om de forferdelige hendelsene i 2011. Men nå ser vi fremover på det nye som skal skje her. Om noen få år håper vi at vi kan begynne å pusse opp Høyblokka igjen, så den kan fremstå med helt ny glans, forteller assisterende prosjektdirektør i Statsbygg, Jo Ulltveit-Moe.

Med ytterligere to etasjer på toppen, blir Høyblokka det nye regjeringskvartalets høyeste bygg. Også i framtiden skal Høyblokka huse Statsministerens kontor.

Jo Ulltveit-Moe, Ass. prosjektdirektør Statsbygg

– Vi ser veldig positivt på veien videre. Dette har vært en veldig grundig og ordentlig prosess, mener Jo Ulltveit-Moe.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

– Høyblokka skal være symbolblokka som fremstår som det viktigste bygget i Regjeringskvartalet, og det tror jeg kan bli veldig fint, sier Ulltveit-Moe.

– Utfordrende med sikkerhet

Y-blokka skal rives. S-blokken er allerede revet, og R4-bygget skal også rives.

Det har vært mange gradvise beslutninger i prosessen, og reguleringsplanen ligger nå ute til offentlig høring.

– Hva slags sikkerhetsnivå man skal legge til grunn i det nye regjeringskvartalet har nok vært det vanskeligste i hele prosessen. Det som er foreslått nå er at man ikke kan kjøre inn i regjeringskvartalet med vanlige personbil. Men for syklister og fotgjengere vil det være helt åpent.

Modell av hvordan det nye regjeringskvartalet skal bli

Modellen viser hvordan det nye Regjeringskvartalet kan se ut i fremtiden. Den er knyttet til reguleringsplanen til Statsbygg.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK