Hittil i år har Oslo brann- og redningsetat vært ute på 160 oppdrag i forbindelse med branntilløp på komfyrer.
I gjennomsnitt er brannvesenet ute på en slik utrykning hver eneste dag, sier brannmester Jens Erik Lauritzen. Han er bekymret for utviklingen.
Giftig røyk kan ta liv
– April har vært den verste måned noensinne, da hadde vi 43 slike tilfeller. Enten stekt pizza eller gjenglemt mat på eller i nærheten av komfyren som gjorde at det ble mye røyk, sier Lauritzen.
– Det er den skadelige røyken vi er bekymret for. Vi er inne i leiligheter og hus for å ta ut personer, den giftige røyken kan i verste fall kan være så skadelig at folk kan omkomme av den, advarer brannmesteren.
Flaks at ingen har blitt alvorlig skadet
Brannvesenet ser svært alvorlig på saken og sier det kun er tilfeldigheter som gjør at ingen liv har gått tapt i slike branner så langt.
Lauritzen sier at det som oftest er takket være røykvarslere at branntilløpene har blitt oppdaget så raskt.
– Disse tilfellene skjer som oftest tidlig lørdag morgen eller søndag morgen. Når folk kommer hjem fra byen, kanskje i forbindelse med noe alkohol og skal lage seg litt enkel mat, men så sovner de ifra, sier Lauritzen.
– Kanskje det faktisk er naboen din som varsler deg når du har sovna for hardt inn, sier han.
Håper folk forstår alvoret
Brannmesteren oppfordrer nå folk til å la være å lage seg mat etter en fuktig kveld på byen, slik at man unngår å sette både seg selv og andre i fare.
– Kjøp heller mat på vei hjem. I tillegg til røykvarslere kan man også installere komfyrvakt som vil kunne stanse strømtilførselen til komfyren når det for eksempel kommer mye røyk ut fra komfyren, sier Lauritzen.
- Les også: