Hopp til innhold

Faren om natten Sigrid forsvant: – Jeg roper etter henne og prøver å ringe henne

Faren til Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) sier det var svært uvanlig at datteren ikke kom hjem til avtalt tid.

Familien til Sigrid Giskegjerde Schjetne sammen med Stabell i retten

VITNET FØRST: Foreldrene til Sigrid Giskegjerde Schjetne, Ingrid Giskegjerde og Tom Schjetne, sammen med bistandsadvokat Harald Stabell i rettssal 250 i Oslo tingrett mandag. Faren Tom Schjetne holdt en kort og konsis forklaring for retten om natten da datteren aldri kom hjem.

Foto: Øyvind Bye Skille

Sigrid Giskegjerde Schjetne

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Foto: Privat / NTB scanpix
Tiltalte i Sigrid-saken i retten

I RETTEN: Den tiltalte 38-åringen sammen med advokatfullmektig Ida Andenæs.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK
Faren til Sigrid

FORTALTE OM SKJEBNENATTEN: Tom Schjetne vitnet først, og fortalte om augustnatten da Sigrid forsvant.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

Tom Schjetne var den første som vitnet i rettssaken som startet mandag morgen.

Han startet sin forklaring med å fortelle om den skjebnesvangre kvelden og natten til 5. august i fjor da datteren ikke kom hjem etter besøket hos en venninne i Vetlandsveien et par kilometer unna hjemmet.

– Vi hadde en avtale om at hun skulle gå derfra ved midnatt, og være hjemme senest klokka halv ett. Jeg satt oppe og ventet på henne. Men hun dukket ikke opp, sier Tom Schjetne.

Han forteller at det var uvanlig og at han derfor sendte henne en tekstmelding, uten å få svar.

Han tok deretter kontakt med venninnen der Sigrid hadde vært, og fikk høre at Sigrid hadde gått derfra rundt midnatt.

Rundt kvart over ett gikk faren ut for å lete.

– Jeg går gjennom området der vi bor, forbi barnehagen. Jeg roper etter henne og prøver å ringe henne, forteller faren.

Så ringer kona.

– To gutter hadde vært på døra med skoene og mobilen hennes. Hvis jeg ikke var urolig fra før, ble jeg i hvert fall svært urolig da. Jeg ringer da politiet, sier faren.

Frykten øker.

Se tidslinjen over de viktigste hendelsene i Sigrid-saken

Ber politiet ta saken på alvor

– Jeg begynner å lete etter henne i busker og nærområdet, forteller faren.

Redselen for at noe svært alvorlig kan ha skjedd med Sigrid øker.

– Jeg ser en hvit sokk i fortauskanten. Denne må vi ikke røre, sier jeg. Vi lar den ligge.

Sigrids far skjønte veldig tidlig at noe kunne ha skjedd med datteren. Det ga han klar beskjed om da politiet kom til nabolaget på Østensjø i Oslo natten hun forsvant.

– Jeg sier til politiet at dette er noe de må ta på alvor. For her er det noe som definitivt ikke stemmer. Så da begynner man å lete, sier Tom Schjetne.

Tom Schjetne forteller i den forholdsvis korte og konsise forklaringen for retten om hvordan han og kona var våkne hele natten, og at de dagen etter spurte politiet om hva mer de kunne hjelpe til med. Han foreslo da selv at de skulle organisere en gruppe som kunne lete systematisk.

Det var starten på det svært omfattende letearbeidet som varte i flere dager.

Forsvarer John Christian Elden stilte noen korte spørsmål om hvordan Sigrid Giskegjerde Schjetne brukte å gå, om hun kan ha båret skoene i hendene og om hun alltid gikk rett hjem. Faren svarte kort at hun nok gikk med skoene på seg, og at hun nok var i rute etter det hun hadde avtale om med foreldrene – å være hjemme til 00.30.

Tiltalte nekter for drapet

Saken startet mandag 09.40 i sal 250 i Oslo tingrett.

Tidligere på dagen har den tiltalte 38-åringen sagt at han ikke har drept Sigrid.

Siden aktor ikke tiltaler 38-åringen som strafferettslig tilregnelig, ble han ikke spurt om skyldspørsmålet, men om å ta stilling til følgende:

– Har du foretatt de handlinger som er nærmere beskrevet i tiltalebeslutningen? spurte tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen.

– Nei, svarte 38-åringen fra Sunnmøre.

Etter det har statsadvokat Nina Prebe holdt sitt innledningsforedrag, der hun pekte på de tre hovedspørsmålene dommerne må ta stilling til:

– Har tiltalte drept Sigrid? Gjorde han det med vilje eller var det et uhell? Var han tilregnelig da han gjorde dette?

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Deler av opplesningen av tiltalen

NETT-TV: Her leser statsadvokat Nina Prebe opp tiltalen. Deler av opplesningen er utelatt.

Familien har valgt å ikke være med på åstedsbefaringene ved barnehagen på Østensjø, der politiet mener Sigrid ble bortført og låven på Bryn, der politiet mener hun ble holdt fanget og drept.

Enormt engasjement

Starten av leteaksjonen ble koordinert fra foreldrenes hjem på Østensjø. Faren var også til stede ved Østensjø skole der mange hundre samlet seg hver kveld for å lete etter Sigrid.

Foreldrene har ikke ønsket å snakke med pressen i forbindelse med rettssaken, men har forståelse for den store oppmerksomheten og har samtykket i at pressen kan ta bilder av dem.

Før rettssaken sa bistandsadvokat Harald Stabell dette til NRK om at foreldrene vil følge saken i retten:

– De føler trykket, og er nervøse for dette, naturlig nok. Samtidig er de så godt forberedt det er mulig å være i en sak som dette, med det forferdelig utfallet den har fått for dem.

Utlovet dusør

Da Sigrid hadde vært borte i to uker, og etterforskningen sto i stampe, valgte foreldrene å utlove en dusør på 1 million kroner, i håp om at det skulle gi svar på hvor datteren var.

Det var et ukjent antall givere som sto bak dusøren, som ble formidlet av bistandsadvokat Harald Stabell. Foreldrene stilte opp i Lørdagsrevyen 18. august i fjor for å offentliggjøre beslutningen om at de takket ja til tilbudet fra de anonyme giverne.

– Når muligheten har dukket opp, så gjør vi det. Vi skal ha prøvd alt, og derfor gjør vi det. Noen vet, og vi oppfordrer de til å fortelle hva de vet, slik at vi finner Sigrid, sa faren Tom Schjetne.

Drøyt to uker senere ble datteren funnet drept i et skogholt på Kolbotn.

Selv om en 38-åring i Oslo tingrett nå står tiltalt for drapet, er det fortsatt ubesvarte spørsmål. Men foreldrene er redd de heller ikke blir besvart i denne rettssaken.