NRK Meny
Normal

Beboerne får hente ut personlige eiendeler

Beboerne som ble evakuert etter boligbrannen på Tøyen, lørdag, får komme inn å hente sine mest nødvendige saker.

Helsebuss etter brann i Hagegata 29, Tøyen, Oslo

De 38 pleietrengende som ble evakuert fra boliblokka på Tøyen lørdag får nå komme tilbake å hente tingene sine.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Kjell Kjensli, operativ leder i Oslo brann- og redningsetat

Kjell Kjenslie operativ leder i Oslo brann- og redningsetat sier de nå er ferdig på stedet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg har snakket med våre menn der oppe og vi er nå ferdig med etterslukningsarbeidet på stedet, forteller Kjell Kjensli vakthavende brannsjef i Oslo brann- og redningsetat til NRK.

Lørdag ettermiddag ble 38 personer evakuert fra den kommunale blokken Hagegata på Tøyen i Oslo.

– Får hente sakene sine

92 personer er registrert bosatt i bygningen som eies av Boligbygg Oslo KF. De opplyser at de har en dialog med politiet om teknisk informasjon om bygget.

– Jeg har akkurat snakket med politiet og nå fått beskjed om at beboerne kan komme inn for å hente sine mest nødvendige saker, sier kommunikasjonssjef Else Merete Guntveit i Boligbygg Oslo KF.

– Det er mange eldre som ble evakuert og flere trenger medisiner, bankkort og klær, som de ikke fikk med seg da de måtte evakuere.

Boligbygg sørger nå for å få innkalt ekstra vektere som kan følge beboerne inn i bygget.

De opplyser at Hagegata 29 er et særskilt brannobjekt med ekstra brannsikring. Hver leilighet er seriekoblet med direkte varsling til Brann- og redningsetaten, og dette skal ha fungert da brannen brøt ut.

– Vi var redde

Zeineb Hadi.

Zeineb Hadi.

Foto: Emilie Hellberg / NRK

Narjis Hadi var blant de 38 personene som ble evakuert da det begynte å brenne i blokken lørdag ettermiddag.

Søndag ettermiddag var hun, sammen med barnebarnet Zeineb tilbake i leiligheten på Tøyen. Det lukter brent i gangene og på gulvet er det små vanndammer og fotspor av aske.

– Vi var redde. Takk Gud for at bestemor hadde besøk som kunne hjelpe henne ut. Hun trenger støtte når hun går, sier Zeineb Hadi, barnebarnet til beboer i blokka som brant, Narjis Hadi.

Hadi tømmer fryseren for mat. Strømmen er borte etter brannen på lørdag. Sammen med gode venner forberedte hun middagen til avslutningen av fasten da alarmen gikk.

– Det er bra broren min bor i nærheten. Bestemor tar medisiner og faster, og hun trenger mye hjelp. Jeg er redd for at det skal brenne igjen. Dersom broren min ikke er tilstede da, er jeg redd for at det skal gå virkelig galt, sier Zeineb.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Brannvesenet driver med slukkearbeid i boligblokk på Tøyen

Brannvesenet fikk kontroll over brannen i boliblokka på Tøyen i fem tiden lørdag formiddag.

Foto: Maja Sæterstøen

Begynner med krimtekniske undersøkelser


– Nå som brannvesenet er ferdig vil vi begynne med krimtekniske undersøkelser for å finne årsaken til brannen, sier Jon Rune Lande vaktleder ved Kriminalvakten i Oslo.

Han legger til at de ikke har noen foreløpige konkrete mistanker om hva som startet brannen.

– Når vil de krimtekniske undersøkelsene være ferdig?

– Det tørr jeg ikke si eksakt, men jeg tviler på at vi får noen årsak i dag. Våre folk vil nå arbeide med å hente det de trenger for å analysere funnene videre.

Usikkert når de får flytte tilbake


Kerstin Berglund fungerende bydelsdirektør i Bydel Gamle Oslo holder løpende kontakt med politi og brannvesen.

– Vi forholder oss til de beskjedene vi har fått fra brannvesenet om at alle må holde seg langt unna bygget, mer enn det kan jeg ikke si, sier fungerende bydelsdirektør Kerstin Berglund i Bydel Gamle Oslo til NRK.

– Hva vil skje med de evakuerte beboerne videre?

– Alle de evakuerte beboerne vil få være på Aker sykehus helt til vi sammen med boligbygg finner et alternativt boligtilbud til de som trenger det, sier Berglund.

I blokken som brant er det 92 personer bosatt i de 72 leilighetene.

– Vi regner med at de resterende tar kontakt etter hvert som de kommer hjem. Ingen kan bo i denne bygningen, sier Berglund.

– Jeg vet ikke hvordan alle leilighetene ser ut, men sånn som det så ut i går fikk jeg inntrykk av at dette vil ta noen dager.

Politiet kan på nåværende tidspunkt ikke si noe om når beboeren kan få flytte tilbake.

– Det er mest brannskader i de to leilighetene hvor det brant, i de resterende leilighetene er det store vannskader, forteller Lande ved Kriminalvakten.

Fikk melding om brannen lørdag

Politiet fikk melding om brannen like etter kl.15.45 lørdag ettermiddag. En drøy time sener fikk brannvesenet kontroll på brannen og rundt klokken sju var brannen slokket.

Alle nødetater ble sendt til stedet som følge av brannen.

– Evakueringen ble ekstra vanskelig å gjennomføre fordi det var så mange eldre og pleietrengende blant beboerne, forklarer Brian Skotnes innsatsleder i Oslo-politiet.

Det var også en brann i bygget 13. mai 2008. En 82 år gammel mann ble antent og omkom.

Raskt på stedet

Alle de involverte partene er godt fornøyd med hvordan mobiliseringen av redningsmannskapet var.

I løpet av kort tid var 35 ambulanser og andre helserelaterte kjøretøy kommet til området. Til sammen var det nærmere 70 helsearbeidere på plassen fra ambulansetjenesten og Norsk Folkehjelp.

I løpet av kort tid kom det nærmere 150 politi- og redningsarbeidet til storbrannen på Tøyen.