NRK Meny
Normal

Får ikke si sitt om markagrensen

Miljøverndepartementet bekrefter at markagrensen vil bli fastsatt uten at de berørte kommunene blir tatt med på råd.

Rød fluesopp
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Departementet legger til at de kommunene som ønsker det kan foreslå mindre justeringer i grensen etter at den nye markaloven er vedtatt.

Regjeringen tar sikte på at den nye markaloven blir vedtatt til våren og da vil også grensene i hovedsak være satt sier statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen.

- Markagrensen settes i loven

Heidi Sørensen

Heidi Sørensen

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- Vi jobber ut fra at markagrensen skal settes i selve markaloven, men vi ser også at det er behov for justeringer på enkeltpunkter, og da kan kommunene ta det opp i etterkant. Vi ønsker et fleksibelt system, men vil signalisere tydelig fra statens side at hovedlinjene og markagrensen som sådan settes i loven, sier hun.

Mandag fortalte Østlandssedningen at flere ordførere i Akershus var bekymret over regjeringens arbeid med den nye markaloven . Tidligere har Miljøverndepartementet sagt at kommunene vil bli hørt før markagrensen skal fastsettes, men nå bekrefter altså departementet at de går bort fra dette.

- Det var aldri vår intensjon å sende ut signaler om at det nå skulle være en stor omkamp om markagrensen. Derfor synes vi det er ryddig at vi sender ut signaler som gir riktige forventninger. Det er små justeringer som kan gjøres etter at grensen er satt i loven, sier Sørensen.

Les mer om markaloven på Regjeringens nettsider .

- Hastverksarbeid

Ordfører Sylvi Graham

Sylvi Graham

Foto: Oppegård kommune

Og ordfører i Oppegård Sylvi Graham (H) reagerer kraftig på Miljøverndepartementets helomvending.

- Dette smaker av hastverksarbeid og at SV-statsråden vil skynde seg og gjøre dette før valget, jeg kan ikke forstå annet. Forøvrig ser det ut som et omvendt demokrati, litt sånn: «Vi gjør det på den måten vi, så får dere si ifra etterpå om dere ikke liker det». Dette er ikke den måten vi driver i Norge, vi har medvirking i prosesser - og det var vi også lovet i denne prosessen, sier Graham.

Video nsps_upload_2008_11_24_19_29_21_1845.jpg

Se video: Frykter at markagrensen presses på kommunene