Nektes hjelpen sykehuset anbefaler

Sykehuset mente Jahangir Mansouri (79) burde få plass ved et rehabiliteringstilbud. Men dette sier bydel Østensjø nei til.

Jahangir Mansouri

Bydel Østensjø vil ikke gi 79 år gamle Jahangir Mansouri den hjelpen sykehuset mener han trenger.

Foto: Ingvild Sund / NRK

Flere pasienter får ikke rehabiliteringsplass i bydelene, selv om legen deres mener de burde ha det.

En av disse er 79 år gamle Jahangir Mansouri som ble operert for lårhalsbrudd rett før jul.

Han fikk med seg et brev fra overlegen hvor det står at han har behov for plass ved et rehabiliteringstilbud etter operasjonen. Men bydel Østensjø vil ikke innfri denne anbefalingen.

– Legene skriver at han har behov for rehabilitering, men hvorfor sier bydelen at det er feil da? De sa bare til meg at "vi bestemmer", forteller datteren Lobat Mansouri.

Jahangir selv snakker bare persisk, men via datteren forteller han til NRK at han har store smerter. Han trenger dessuten hjelp til både å kle på seg, ta medisiner, dusje og å til å trene opp kroppen med fysioterapi.

– Det er veldig vanskelig for meg å kjøre hit hver dag for å hjelpe ham. Moren min bor hjemme sammen med faren min, men hun er også syk, forteller datteren.

– Alt jeg ønsker er en løsning som vil gjøre helsen hans bedre. Bare tenk om han faller igjen og havner på sykehus på nytt.

– Skal mye til før man motsier en spesialist

Helse-, sosial- og eldreombud Anne-Lise Kristensen

Helse- og sosialombudet i Oslo Anne-Lise Kristensen syns det er trist at mange ikke får tilbudet de har krav på når de skrives ut av sykehuset.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Helse- og sosialombudet i Oslo hjelper mange som vil klage på vedtak innen helse- og sosialrettslige spørsmål. Ombudet har merket at mange vedtak gjøres om når de kommer inn i bildet.

– Dette reiser jo spørsmålet om de sakene vi har inne bare er toppen av et isfjell. Kanskje er det mange, og da særlig eldre, som ikke får det tilbudet de skal når de skrives ut fra sykehusene og ut i bydelene, forteller Helse- og sosialombud Anne-Lise Kristensen.

Kristensen frykter at dette har økonomiske årsaker, at bydelene er tilbakeholdne med å gi slike tilbud for å spare penger.

– Dersom en ortoped og spesialist på bruddskader anbefaler rehabilitering, skal det ganske mye til for at kommunen skal kunne si det motsatte, at "nei, denne mannen trenger ikke rehabilitering", avslutter hun.

– Sykehuset har ingen myndighet til avgjøre slikt

Bydel Østensjø avviser at økonomien har spilt en rolle hos dem.

Eric Brugman som leder bestillerkontoret sier deres vurdering er at 79-åringen klarer seg såpass bra selv at hjemmehjelp og fysioterapi hjemme er et bedre alternativ enn et rehabiliteringsopphold.

– Sykehuset har ingen myndighet til å avgjøre hvilken kommunal tjeneste som skal tildeles i bydelen eller kommunen. De kan anbefale noe, men det skal de egentlig ikke gjøre, for sykehuset vet ikke alltid hvilket tilbud bydelen har.

– Slik vi ser det klarer Mansouri seg godt nok selv. Trening kan han gjøre hjemme eller i en trapp utenfor.