NRK Meny
Normal

Får ikke hjelpe kundene til billigere drosje

Drosjeselskapet ByTaxi går rettens vei for å få slutt på at taxikunder får hjelp til å finne de billigste drosjene fra Oslo lufthavn.

Taxi-tavlene på Gardermoen

STOR PRISFORSKJELL: Tar du den første drosja som står i køen på Oslo Lufthavn? Det er ikke sikkert det er lurt. Disse tavlene viser deg hvilken som er billigst.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Prisen på transport fra Gardermoen til Oslo varierer fra nesten 600 kroner til rundt 1300 kroner på dagtid.

daglig leder i Taxi depot AS, Kenneth Simonsen

Daglig leder i Taxi Depot, Kenneth Simonsen, vil gjerne informere reisende fra Oslo lufthavn om hva de må betale for tur med de ulike drosjeselskapene.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Taxi Depot, som distribuerer drosjer på flyplassen, vil at vaktene skal kunne henvende seg til kunder og vise dem tavlen med prisoversikten.

– Forskjellen er veldig stor fra den billigste til den dyreste, og dette vil vi at kundene skal bli oppmerksomme på, sier Kenneth Simonsen, daglig leder i Taxi Depot.

På drosjepris-tavlene kan kunder med enkle trykk finne den billigste drosjen. På skjermene står det hvilken pris de forskjellige selskapene tar.

– De som er dyrest er jo selvfølgelig ikke interessert i at prisene skal bli vist fram. Jeg syns det er merkelig å stå her og se at kundene går bort og tar de første drosjene og så skal vi ikke få lov til å informere om disse terminalene, sier Kenneth Simonsen.

Mener tavlene favoriserer Oslo Taxi

Drosjeselskapet ByTaxi har fått midlertidig godkjenning av at vaktene som passer på drosjekøen ikke har lov til å stoppe kundene og vise hvordan systemet virker. Selskapet er blant de dyreste.

Jarle Canaris

Jarle Kanaris er daglig leder i ByTaxi. Han mener ordningen der vaktene til Taxi Depot gjør kunder oppmerksom på de store prisforskjellene blandt drosjeselskapene ikke gjør det enklere for reisende å velge.

Foto: ByTaxi

Daglig leder i ByTaxi mener det blir helt feil å bare opplyse om pris. Han mener kundene selv må få velge hvilken bil de vil ta og vurdere om sjåføren virker høflig og flink.

– Noen ønsker en stor, ren og sikker bil framfor en liten, ukomfortabel, møkkete bil, som kommer dårlig ut av kollisjonstester. Mange foretrekker sjåfører som finner veien, framfor sjåfører som ikke skjønner hvor kunden skal uten å informere om det, skriver Jarle Kanaris i en e-post.

I e-posten avviser han at ByTaxi spekulerer i at folk ikke vet om de store prisforskjellene.

– ByTaxi ønsker ikke å hindre at drosjekundene får vite om prisforskjeller mellom drosjeselskapene. Med ordningen Taxi Depot forsøker å innføre, fratas kundene muligheten til å velge selv, skriver Jarle Kanaris.

Bytaxi mener at systemet favoriserer Oslo Taxi som er depotets største eier.

I dag møtes partene i Øvre Romerike Tingrett for å bestemme om vakter igjen skal kunne hjelpe kunder til billigste drosje.

Prisforskjeller på drosje fra Gardermoen til Oslo på dagtid

Drosjeselskap

Pris

Fastpris eller cirkapris

0-TAXI

598,-

Fastpris

Christiania Taxi

650,-

Fastpris

Norgestaxi

695,-

Fastpris

Asker og Bærum Taxi

750,-

Fastpris

OsloTaxi

759,-

Fastpris

Nedre Romerike Taxi

895,-

Fastpris

Aurskog-Høland/Sørum Taxi

1119,-

cirkapris

Øvre Romerike Taxi

1184,-

cirkapris

ByTaxi

1205,-

cirkapris

Taxi2

1208,-

cirkapris

Taxi3

1272,-