Hopp til innhold

Oslo-politikere med gullkantet etterlønn

Flere toppolitikere i Oslo som gikk av etter valget, har tjent flere hundre tusen kroner på kommunens etterlønnsordning. Ordfører Fabian Stang er misfornøyd.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug er en av åtte avgåtte oslopolitikere som mottar ettterlønn fra Oslo kommune.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Regelverket i Oslo sikrer avgåtte heltidspolitikere som sliter med å skaffe seg annen inntekt, tre måneders etterlønn fra kommunen. For en avgått byråd kan dette komme opp i inntil 250.000 kroner, skriver VG.

– Kunne tatt ut pensjon

Seks av de åtte oslopolitikerne som ga seg etter valget, har tatt imot pengene. Blant disse er Aps Rune Gerhardsen og Frps Sylvi Listhaug.

Rune Gerhardsen

Rune Gerhardsen

Foto: Østlandssendingen / NRK

Gerhardsen sier til VG at han tar imot etterlønnen i tre måneder fordi det lønner seg for ham.

– Jeg kunne for så vidt ha tatt ut pensjon nå, og stoppet etterlønnen. Hadde jeg blitt pensjonist, så hadde jeg gått ned i lønn. Regnestykket er enkelt, sier han.

Ingen oppsigelsestid

Sylvi Listhaug har dratt på ferie mens hun venter på å begynne i ny jobb. Hun er i tillegg inne som vararepresentant på Stortinget ut året.

– Det som er viktig å huske på her er at vi får lønn slik at vi har muligheten til å finne oss en ny jobb, og jeg tror de fleste vet at i dagens samfunn så kan man søke jobber selv om man er på ferie, sier Listhaug til NRK.

Hun mener ordningen er nødvendig.

– Jeg synes det er bra vi har en slik ordning, det er klart det er tøft å miste jobben på en dags varsel. Når du ikke kan fortsette i tre måneder etterpå som ellers i arbeidslivet, da er det godt at vi har en ordning som gjør at du kan søke jobb uten at du står på bar bakke uten lønn.

– Må brukes som tiltenkt

Ordfører Fabian Stang (H) er kritisk til hvordan de avgåtte politikerne i Oslo bruker ordningen.

Fabian Stang

Ordfører Fabian Stang (H)

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Det er en veldig viktig ordning fordi politikere har ingen arbeidsmiljølov eller oppsigelsestid, slik at man får da inntil tre måneders lønn hvis man ikke får annet arbeid. Men da er det viktig at vi ikke ser på det som en ferie eller lignende. Dette er kun inntill man får en annen jobb.

Han vil imidlertid ikke gjøre om på regelverket.

– Jeg tror ikke det er nødvendig å endre ordningen. Det er opp til oss å bruke den på den måten det var tiltenkt. Vi bør ta en gjennom gang slik at vi ved kommende korsveier er enige om hvordan det skal fungere.

– Lønna må ned

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes (Rødt).

Rødts gruppeleder i Oslo, Bjørnar Moxnes, reagerer kraftig på politikernes etterlønnsordning.

– Det er helt sprøtt. Hvis man hadde fortalt de som jobber på gulvet i Oslo kommune om hva de synes om at de som styrer byen kan heve 80.000 kroner for å feriere i Thailand, slik Listhaug har gjort, ville de ikke trodd på deg. Det er fullstendig urimelig, og ordningen må avskaffes fort som fy, sier Moxnes.

Han mener problemet bunner i at politikerne har for høy lønn.

– Hvis du sier opp er det rimelig at du skal ha lønn i oppsigelsestiden, men lønna som er utgangspunktet for etterlønna må ned. I dag tjener politikerne opp mot 1 million kroner. Den lønna må kraftig ned til det som er gjennomsnittslønn for ansatte i Oslo kommune, mener Moxnes.