NRK Meny
Normal

Får aldri nok kultur

På lørdag er hun med på potetløp, men til vanlig blir det mye helgejobbing for Edle Stray-Pedersen.

Edle Stray-Pedersen
Foto: Den Norske Opera & Ballett/ Erik Berg

Vi har møtt Edle Stray-Pedersen i denne ukas fredagsintervju.

- Hun gjør veldig mye for barn og kulturlivet, og er en veldig energisk og flink dame, mente Charlotte Fongen i forrige ukes intervju: - Gå i skogen og se på hvitveis! .

Stray-Pedersen jobber ved Operaen, hvor hun blant annet dirigerer barnekoret. Men jobben tar ikke all tid. Selv om helger betyr forestillinger, får hun plass til både turer, familie og kulturelt påfyll.

Hva synes du om å bli nominert?

- Veldig hyggelig! Det var overraskende, men noe jeg setter stor pris på. Og så er det fint med litt oppmerksomhet rundt det som skjer med barn og unge i Operaen. For dette er noe jeg er stolt av!

Hvordan har du det?

- Jeg har det bra. Det er fint vær ute, noe mange mennesker har stor glede av. Selv er jeg for tiden mest inne og forbereder forestillinger som snart har premiere. Blant annet settes det opp en egen barneopera i juni, "Det store bankranet".

Hva betyr helg for deg?

- Ingenting. Neida, men jeg arbeider jo ved Operaen. Vi har ofte forestillinger i helgene, så helg betyr ofte jobb.

- Men samtidig har jeg mann og barn, så familien står også i fokus. Når ungen har fri fra skole og barnehage, blir det tid til familieliv og avkobling.

Hva gjør du for å få helgefølelse?

Illustrasjon skog

Edle bruker gjerne helga ute i skogen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Hmmm... Jeg bruker god tid på frokosten og sørger for å være ute. Enten i skogen, ved sjøen, ute i hagen eller i byen. Jeg søker også kulturopplevelser som jeg ikke har tid til i hverdagen. Og kanskje rekker jeg å lese i en bok?

Så det blir ikke nok kultur i hverdagen?

- Nei, men det er viktig for meg å fylle på med andre impulser enn det jeg får i operaen. Jeg liker variasjon, og jeg liker å oppleve nye ting. Det er også viktig for meg å gi barna mine kunnskap om noe, noe som har vært før og ikke nødvendigvis er nytt. Vi går gjerne på museum.

Hva skal du gjøre i helgen?

- 17. mai kommer til å stå i sentrum. Det blir tradisjonell feiring med familien på skolen og i barnehagen. I tillegg skal medlemmer fra operabarnekoret synge i NRK direkte fra Slottsplassen. Og det er nytt for året!

Har familien noen spesielle 17. mai-tradisjoner?

- Det må være potetløpet og det å høre en sprakende 17. mai-tale, det.

Har du noen tips om hva man ellers kan gjøre i hovedstadsområdet i helgen?

- Ja! Jeg kan anbefale alle å gjøre noe som jeg gjorde forrige helg: Gå nedover Akerselva fra Stilladammen og helt ned til Bjørvika. Du går med sola i ansiktet hele veien, og samtidig får du et innblikk i Oslo som industriby i gamle dager. Turen kan ende på operataket, og du kan ta en kaffe i kaféen.

- Du kan få et ekstra kulturinnslag ved å gå innom Museet for samtidskunst. Her finner du en utstilling om den utvendige utsmykningen på Operaen, og det er helt gratis!

Vigelandsparken

Dukketeater i Frognerparken kan være en alternativ helgeaktivitet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Du kan også ta med barna og besøke Annes dukketeater i Frognerparken. Det er veldig hyggelig, men jeg tror det er mange som ikke vet om at det finnes.

Hvem synes du skal bli intervjet neste helg?

- Jeg synes dere bør intervjue Wencke Mühleisen. Hun er kanskje ingen Se & Hør-kjendis, men hun er klok, spennende og kreativ. Hun er både kjønnsforsker, skribent og tidligere skuespiller.

- Hun tør å være synlig, tør å endre seg og er veldig modig. Og så har hun bodd i Maridalen og vet hvordan det er å leve med trær rundt seg!