Fant kirkegård fra middelalderen ved en tilfeldighet

Under kabelarbeid på et jorde, ble det gjort et funn av det helt sjeldne. Blant jordrestene skjulte det seg en flere hundre år gammel kirkegård.

Middelalderkirkegård funnet i Eidsvoll

Langs Fylkesvei 177 i Eidsvoll ble den gamle kirkegården funnet. – Det er et kulturminne av nasjonal verdi, sier Riksantikvaren.

Foto: Privat

En ny og ukjent middelalderkirkegård på Habberstadvollen i Eidsvoll har blitt funnet. Det var i forbindelse med at Hafslund skulle jorde en strømmast på stedet at det unike funnet ble gjort.

I en av gravene oppdaget arkeologer en 800 år gammel melketann fra et barn.

– Her har vi et funn av det som er en melketann, og da er det jo klart at dette har tilhørt en liten gutt eller jente, sier Anne Herstad, arkeolog i Akershus fylkeskommune.

Arkeologen beskriver funnet som helt spesielt. I tillegg til barnetannen, har arkeologene funnet hodeskaller og menneskeknokler som stammer fra samme tid.

– Jeg har en femåring hjemme, som akkurat har mistet sin første tann. Når man gjør disse funnene gjør det noe med en, sier Herstad.

800 år gammel melketann

Denne tannen tilhører en gutt eller jente fra middelalderen. Den anslås å være rundt 800 år gammel.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Av nasjonal verdi

Funnet av kirkegården på Eidsvoll vekker også begeistring hos Riksantikvaren.

– Dette funnet er spesielt. Vi har ikke har kjent til kirkegården fra skriftlige kilder tidligere. Det er et kulturminne av nasjonal verdi, sier Live Johannessen, seniorrådgiver i Riksantikvaren.

Hun tror funnet kan bidra til å løfte frem middelalderhistorie i Norge som ikke har vært kjent tidligere.

– Det har betydning for det kan fortelle noe om kirkebyggingen i middelalderen i Norge. I tillegg er beinmateriale sendt inn til datering, så det blir veldig spennende å se resultatet av det, sier Johannessen.

Været utsetter videre graving

Anne Herstad, arkeolog

Arkeolog Anne Herstad holder tannen som stammer fra et barn fra middelalderen.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Arkeologene har også gravd frem gjenstander fra jernalderen, men videre utgravinger av området er foreløpig stanset på grunn av vinteren. De har tatt i bruk gravemaskiner for å dekke området med jord.

– Matjorda vil beskytte funnet. Vi ønsker at det skal ligge tildekt, så det ikke tar skade av vær og vind, sier Herstad.

Hva som skal skje videre ved utgravingene på Eidsvoll, blir ikke klart før til våren.

– Nå skal gravene få hvile i fred. Men vi skal ta være på kunnskapen om at det var her de ble gravlagt i sin tid, sier Herstad.

Laster kart, vennligst vent...