Fant 30 år gammel bazooka på loftet – utløste bombealarm

Politiet sperret av et område med en sikkerhetsradius på 100 meter rundt flyplassen på Kjeller torsdag. Grunnen var at en person leverte inn en gammel panservernrakett til destruksjon.

Panservernrakett

BAZOOKA: Det er denne panservernraketten som nå skal destrueres

Foto: Forsvaret

Mannen kom gående til Kjeller flyplass for å levere fra seg militært sprengstoff inne på det militære området på flyplassen. Da gikk alarmen.

– Politiet fikk melding fra Kjeller flyplass, der var det tatt imot en gjenstand fra en privatperson som hadde levert den inn for destruksjon. Det er jo ikke noe man ønsker å ta imot på stedet, så da ble det satt evakueringssone ut fra rutiner, sier operasjonsleder Tonje Borrebæk i Øst politidistrikt.

Bazooka på loftet

Basesjef Kjeller

IKKE DAGLIGDAGS: Basesjef Dag Ove Christoffersen på Kjeller innrømmer at han skvatt litt da det ble levert en bazooka i vakta torsdag formiddag

Foto: Maria Nakken / NRK

Basesjef på Kjeller Dag Ove Christoffersen forteller til NRK at han skvatt litt når de fikk levert en panservernrakett i vakta torsdag formiddag. – Selv om vi her har noe kunnskap om sånt, så er ikke dette dagligdags, det må jeg innrømme. Så vi satte den pent og forsiktig ned på gulvet igjen og tok de nødvendige telefoner, forteller Christoffersen.

Mannen har forklart raketten skal ha tilhørt en svoger som nå bor i utlandet og at han fant raketten mens han ryddet på loftet. Da tenkte han at det lureste var å levere den til et sted hvor det er militært personell.

– Jeg tror vårt viktigste budskap er at om folk finner noe som ligner eksplosiver eller farlige gjenstander, ikke rør dem men ring politiet, så det blir ivaretatt på ordentlig måte.

Det får ingen konsekvenser for mannen, selv om Christoffersen helst skulle sett at han hadde latt være å kjøre rundt med raketten i bilen for å levere den på Kjeller. – Vi hadde kanskje helst sett at han hadde kontaktet politiet i stedet for å ta det med seg hit, mye rart kunne jo også ha skjedd underveis, sier Christoffersen.

Stengte av vei og holdt skolebarna inne

Kjeller skole, sikkerhetssone

SPERRET OMRÅDE: Forsvaret ba om en sikkerhetsradius på 100 meter rundt panservernraketten.

Foto: Maria Nakken / NRK

Etter at bombegruppa til forsvaret hadde kommet til flyplassen og vurdert at panservernraketten ikke var til fare for noen og var trygg å transportere, ga de beskjed om at det ikke var behov for sperring lenger.

Forsvaret forteller at bombegruppa så tok med seg raketten videre til et område der den kan destrueres.

– Panservernraketten har vært hjemme hos mannen i 30 år. Han er ikke mistenkt for å ha gjort noe kriminelt, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Taylor i Øst politidistrikt.

Frida Halvorsen, innsatsleder Romerike politi

Frida Halvorsen, innsatsleder.

Foto: Maria Nakken / NRK

– Vanligvis er dette gjenstander som blir levert inn av mennesker som har tilknytning til forsvaret eller har vært i forsvaret, eller som har arvet dem eller kommet over gjenstander på tilsvarende måte. Hva som er tilfelle i denne hendelsen, kjenner jeg ikke til, sier innsatsleder Frida Halvorsen.