NRK Meny
Normal

Familien Duck på Årnes

Pappa ville døpe ungene Donald, Dolly og Mickey. Mamma sørget for at de fikk et ekstra navn i tillegg.

Dag Donald Tveter ville ha navn fra Andeby til de tre barna sine.

Det begynte med at far ville at barna skulle ha navn det er greit å bruke utenfor Norge. Selv hadde han «Dag Åsmund» med seg til USA og det bød på problemer. Så fleipet noen med at han som var så Donald-interessert kunne hente navn fra Andeby?

– Søstra mi heter Dolly og broren min Mickey

Tove Nyhus er mor til de tre og hun likte ikke ideen til Dag. Hun tenkte, stakkars barn skal de måtte leve med sånne navn. Men hun skjønte at det var et sterkt ønske Dag hadde og nøyde seg med å sørge for at ungene fikk et Andeby-fritt førstenavn.

Donald-familien

Celine Dolly, Kim Donald og Scott Mickey sammen med far Dag Donald.

Foto: Gøril Grov Sørdal / NRK

Dermed ble Kim Donald, Scott Mickey og Celine Dolly navngitt. Hva synes ungene selv om navnene sine?

– Jeg syns det er helt fint. Da skiller jeg meg ut. Jeg begynte å bruke Dolly da jeg var 13, og jeg liker det mer og mer, sier Celine Dolly Tveter (15).

– Det går seg til. Jeg syntes det var rart da jeg var liten. Nå er jeg flinkere til å gjøre det til noe positivt, sier Scott Mickey Tveter (21).

– Jeg synes det er morsomt. Jeg bruker det ofte når jeg presenterer meg på fest. Så har jeg noe hyggelig å snakke om når jeg forteller at søstra mi heter Dolly og broren min Mickey, sier Kim Donald Tveter (23).

Nå er det ikke bare Kim som heter Donald i Tveter-familien. Også far i huset har lagt Donald til sitt eget navn.

– Dag Donald klinger veldig fint. Jeg er antakelig den eneste som er nedkalt etter sønnen sin.

Begynte med Donald, endte med Vesaas

Dag Donald lærte å lese gjennom Donald-bladene. En onkel viste ham et slikt blad da han var 4-5 år og han husker at han skjønte mye bare ved å se på bildene.

Dag var ingen ivrig skolegutt. Som 10-12-åring likte han bedre å være med faren på arbeid på lastebilen.

– Jeg var nok en pest og en plage for lærerne. Jeg ble tatt på fersken en gang i å lese Donald og læreren sa «Les tegneserien du, da leser du i hvertfall noe».

Dag Donald priser lærer Arne Sjøberg for den holdningen.

I et av Donald-bladene dro familien Duck til Tralala. Dag oppdaget at det var en referanse til Shangri-La og han leste romanen «Tapte Horisonter». Slik ballet det på seg. Engelsk ble interessant å lære seg på grunn av Donald. Han fant ut av historiske og geografiske referanser i bladene.

Etter hvert ble han en lesehest og nå er det metervis av bøker hjemme på Årnes.

Tegneserier er ikke blitt ansett som vettig lesing før de siste årene. Men det er mye treffende samfunnssatire i Donald.

Dag Donald Tveter

Fjernsynsprogrammet «Nomino» der familien Duck på Årnes er med går på NRK1 tirsdag 8. september klokka 20.25.