Hopp til innhold

Falsk postmann siktet for grovt bedrageri

Ved hjelp av ID-tyverier og nettbankbrikker skal en liga ha reist rundt fra sted til sted og svindlet rundt tretti eldre personer for millionbeløp.

Overvåkingsbilde fra posten

SVINDEL: Postmann-uniformen er ikke beslaglagt, men politiet mener den ser ekte ut.

Foto: Politiet

– Det virker som om svindlerne har gått bevisst etter eldre personer. Først stjeles personalia, deretter opprettes det bankkontoer i deres navn, sier politiadvokat Børge Andre Kristiansen ved Manglerud politistasjon til NRK.

Slik mener politiet at svindelen har foregått:

Felles for alle sakene er at nettbankbrikker er blitt sendt i posten. Svindlerne har fått tilgang på brikkene på litt ulikt vis. Enten ved å hente dem fysisk i postkassa, midlertidig omadressere posten, ved falske fullmakter – eller ved å kle seg i en postuniform og dermed få ut brev med kodebrikkene.

Nettbankbrikkene bruker de så til å overføre penger fra de eldres sparebankkonto til egne kontoer. Deretter reiser de rundt til minibanker, post-i-butikker, postkontorer og gjør varekjøp i Oslo og omegn for å tømme kontoene samme dag.

Antatt hovedmann pågrepet

Til sammen åtte personer er siktet i saken. En av dem er etterlyst, tre er varetektsfengslet, mens fire er løslatt.

De pågrepne er stort sett unge menn i 18–20 årsalderen, mens den yngste er 17 år.

– Politiet har en oppfatning av at de yngste mennene er brukt som «løpegutter», altså de som har reist rundt og hevet penger – og dermed havnet på overvåkingskameraene, sier politiadvokat Børge Andre Kristiansen.

Likevel er også én av de antatte hovedmennene pågrepet. Han er kjent av politiet fra før, men de ønsker ikke å si noe om hva slags saker det gjelder.

Overvåkingsbilde

GROVT BEDRAGERI: De siktede har dratt fra sted til sted for å tømme kontoen i løpet av den samme dagen.

Foto: Politiet

10 millioner kroner

Til sammen 50 anmeldelser er innlevert, men det skal være snakk om rundt 30 eldre som er svindlet. Politiet anslår at det dreier seg om et utbytte på 10 millioner kroner, skriver VG.

Svindelen skal ha pågått i 2013 og 2014.

– Noen av anmeldelsene kommer til å bli henlagt og blir dermed ikke del av noen tiltale, sier Kristiansen.

DNB bekrefter til VG at de dekker tapene til til kundene som er ofre i denne svindelsaken. De avviser samtidig at banken har for dårlig sikkerhet.