NRK Meny
Normal

Falsk bombealarm på Gardermoen

Terminalen på Oslo Lufthavn Gardermoen er åpnet igjen, etter at den ble evakuert i ettermiddag.

Gardermoen evakueres
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

En svikt i sikkerhetskontrollen førte til full evakuering på Gardermoen flyplass midt i rushtrafikken fredag ettermiddag.

Etter en snau time ble en mann med en mistenkelig koffert funnet. Det var ingen farlige gjenstander i kofferten.

Det er tredje gangen på et halvt år at terminalen på Gardermoen måtte evakueres.

Falsk alarm

Det ble slått alarm og gitt ordre om tømming av terminalen da en passasjer tok med seg en håndkoffert som sikkerhetsvaktene ville se nærmere på.

Sikkerhetsrutinene sviktet da vaktene ikke klarte å stanse mannen, og han forsvant inn blant de reisende.

- Personen er funnet, sammen med kofferten, og politiet har tatt en prat med ham. Vi har vurdert innholdet i kofferten til ikke å være farlig, sier informasjonssjef på Gardermoen, Jo Kobro til NRK.

- Det lignet på, og kunne godt være bombemateriale, men det var heldigvis falsk alarm. Når vi er usikre, må vi vurdere det som om det er ekte saker, men det var det heldigvis ikke, sier Kobro.

Trodde det var en bombe

- Det er en person som har kommet gjennom med en koffert med elementer til bygging av en bombe, organisk materiale, en klokke og elektrisk materiale, sa Kobro til NRK rett etter at terminalen ble evakuert.

- Vi har bilde av ham, men fordi vi ikke har klart å finne ham, har vi ikke noe valg, alle må gjennom sikkerhetskontrollen igjen, sa Kobro.

Uttalelsene til Kobro førte til en bølge av spekulasjoner og en rekordartet pressepågang. Med verken politiet på Gardermoen eller ved Romerike politidistrikt ville bekrefte de oppsiktsvekkende uttalelsene til OSLs informasjonssjef.

Åpnet terminalen etter en time

Det eneste politiet ville si, var at det var satt i verk full evakuering og at det ble lett etter en gjenstand som var blitt ført forbi sikkerhetskontrollen på en ureglementert måte.

Etter en snau time ble terminalbygget gjenåpnet. Mannen var da lokalisert og sjekket ut av saken. Kofferten inneholdt ingen farlige gjenstander.

Ved 18-tiden var det stadig kaotiske forhold og endeløse køer foran sikkerhetskontrollen. Det var ventet at forsinkelsene ville forplante seg utover kvelden.

Gardermoen evakuert
Foto: Kjetil Johan Ølmheim/NRK tipser

Røntgen

Sikkerhetssjekken er det ikke politiet, men innleid personell som foretar. Kobro opplyser at det var bildet av den gjennomlyste kofferten som vakte kontrollørenes interesse.

Men da beskjeden om dette skulle gis fra skjermkontrolløren til de andre sikkerhetsvaktene, hadde mannen alt tatt med seg kofferten og forsvunnet i folkemengden.

- I slik situasjoner har vi ikke annet å gjøre enn å beordre full evakuering, sier Kobro.

- En misforståelse

Innsjekkingsdirektør Espen Ettre sier at mannen ikke har gjort noe galt.

- Han stakk ikke av. Men han gikk fort videre. Det er snakk om en misforståelse, sier innsjekkingssjefen etter at situasjonen var avklart.

Alle passasjerene blir videofilmet ved passering av sikkerhetskontrollen, og vaktene visste raskt at de jaktet på en mann med brun jakke.

Samtlige reisende måtte gjennom en ny sikkerhetssjekk, også de som befant seg på plass inne i flyene da evakueringsbeskjeden kom.

Evakuert flere ganger i høst

Deler av Oslo Lufthavn Gardermoen ble evakuert 15. desember i fjor etter at en passasjer fra Riga snek seg utenom passasjerkontrollen.

Da ble flere tusen passasjerer evakuert.

Alle de evakuerte måtte komme seg gjennom sikkerhetskontrollen på nytt. Dette tar tid, og førte til store forsinkelser utover ettermiddagen og kvelden.

I september ble hele utenlandsterminalen på flyplassen evakuert, med flere tusen reisende og ansatte, ble stengt da det ble oppdaget at en mann hadde kommet seg inn på terminalen uten ID-kort.

Jo Kobro forventer at det vil bli større forsinkelser denne gangen, fordi dette er en mer alvorlig hendelse.