Fahrenheit 9/11

Fahrenheit 9/11 er en av årets mest kontroversielle filmer, og den er noe så sjeldent som utenrikspolitikk gjort om til underholdning. Det er ingen tvil om at Michael Moore ønsker et regjeringsskifte i USA, og her er hans kritikk av Bush-administrasjonen. – Festlig, mener Ivar Winther.

Av:

Ivar Winther

/

Jan Henrik Mo

Fakta

LYD OG VIDEO

Hjelp | Mer lyd og video

ALT OM:

  • Hør filmanmeldelsen her!
  • Film - NRK Østlandssendingen

Fahrenheit 9/11

Regi: Michael Moore

Med: George W. Bush, Michael Moore, m.fl.

Dette er propaganda! Michael Moore, tjukkas, samfunnsrefser og gravejournalist, fikk Gullpalmen i Cannes for sin film Fahrenheit 9/11. Mektige krefter forsøkte å stanse dette utfallet mot President Bush, men mislyktes, og filmen ble en enorm suksess i USA. I kveld har den premiere i Norge.

Fahrenheit 9/11 kan gjerne sees på som en del av den amerikanske valgkampen. Ingen skal være i tvil om at Bush må gå etter å ha sett denne filmen. Den består av intervjuer, arkivopptak og stuntreportasjer, som er mesterlig klippet sammen til en brutal kritikk mot Bush-administrasjonen, og en protest mot krigen i Irak.

Michael Moore er som vanlig mye i bildet i sine dokumentarer. (Foto: Filmweb)

Det går en bølge av antiamerikanske holdinger gjennom verden for tiden, og sett med europeiske øyne, er Michael Moore på mange måter en ideal-amerikaner. Han er en mester i satire, og er det en ting vi virkelig elsker på denne siden av Atlanteren, så er det å få bekreftet hvor teite disse amerikanerne er.

Bush - et dårlig menneske

Filmen fokuserer på tre ting: Bush-familien, og alle deres overtramp, de amerikanske soldatene i Irak og hva de føler om okkupasjonen, og til slutt et mer intimt møte med en dame som har mistet en sønn i Irak.

Det denne filmen virkelig lykkes med, er å framstille George W. Bush som et dårlig menneske og en korrupt og udugelig leder. Moore hevder at Bush jukset seg til makten ved å annullere stemmer i Florida, at alle bedriftene han har ledet har gått konk på grunn av dårlig forretningssans, at han ignorerte advarsler om angrepet på World Trade Centre, at han ble fullstendig handlingslammet da han fikk høre om angrepene, at han har brukt terrorfrykten etterpå til å gjennomføre den såkalte ”Patriot Act”-loven, som åpner for mindre personvern, at det bare er fattige som blir rekruttert til krigen, at han har hatt nære økonomiske bånd til bin Laden-familien i alle år, og at han hadde høyst diffuse grunner for å gå til krig mot Irak.

Bush får gjennomgå i Fahrenheit 9/11. (Foto: Filmweb)

En tufsete stakkar

Men det som virkelig lokker fram skadefryden i oss, er når Moore går mer personlig til verks, og framstiller presidenten som en tufsete stakkar med altfor mye makt mellom hendene. Klippet der Bush først forklarer at han vil gjøre alt som er nødvendig for å stanse terrorismen, for så å be alle journalistene se hvor flink han er til svinge golfkølla, er et helt fantastisk øyeblikk som skildrer en ynkelig mann.

Morsom propaganda

Dette er jo interessante ting som vi alle burde vite mer om. Fahrenheit 9/11 er en morsom film, men problemet er at Moore er så oppsatt på å trekke Bush ned i møkka, at det er vanskelig å si når han vrenger på sannheten for å få fram poenget, og når han snakker sant.

Michael Moore liker sikkert å tro at han har laget en dokumentarfilm, men dette er en så ensidig kritikk av Bush, at betegnelsen propaganda er mer treffende. Fahrenheit 9/11 er helt ypperlig som underholdning, men blir dermed ikke spesielt verdifull som dokumentarfilm.