NRK Meny
Normal

Færre til å svare når du ringer 110

110-sentralens ansatte i Oslo frykter de må prioritere bort viktige oppdrag når de slås sammen med brannvesenet i Asker og Bærum i løpet av året.

110 sentral Oslo brann

TILLITSVALGTE: – De jobber jo ikke her. De er ikke her om natta og ser hva som skjer.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

De ansatte trodde at ledelsen ville beholde samme minimumsbemanning som de to sentralene har til sammen, altså fem personer.

For selv om brannmennene skal dekke like mange hendelser som i dag, blir de en person mindre på nattskiftene. Dette opprører de tillitsvalgte.

– Vi er veldig skuffa. Vi føler at det er økonomiske motiver som gjør at vi blir fire, ikke de faglige, sier hovedtillitsvalgt ved Oslo brann- og redningssentral, Bjørn Aron Aronsen.

– Det er om natten det skjer

Leder i Oslo brannkorpsforening, Bjørnar Aron Aronsen

Bjørn Aron Aronsen, hovedtillitsvalgt.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

Hver dag har 110-sentralen i Oslo om lag 400 oppgaver. Det er ofte hektisk om natten, sier hovedtillitsvalgt Bjørn Aron Aronsen.

– De store hendelsene og brannene kommer om natten. Vi må evakuere mer. Vi trenger mer ressurser. Folk ligger og sover, hendelsen får levd lenger. Det er mye mer komplekse ting, og ofte er det om natten det blir dødsbranner.

Hver sentral er dimensjonert for en stor hendelse

jon myroldhaug

Jon Myroldhaug, brannsjef.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

I fjor hadde Oslo loggført 17 400 hendelser, mens Asker og Bærum hadde 6 700. Når man slår sammen de to sentralene regner brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, med at den nye vil klare å dekke like mange hendelser med færre på vakt.

– Hver enkelt 100-sentral er dimensjonert for å håndtere den litt større hendelsen. Jeg mener vi står oss bedre med den felles bemanningen vi nå får, enn det hver av sentralene har i dag, sier brannsjef Jon Myroldhaug.

De ansatte er ikke like optimistiske.

– De jobber jo ikke her. De er ikke her om natta og ser hva som skjer. Vi som jobber her, vet at en underbemannet sentral er traumatisk å jobbe i, sier hovedtillitsvalgt Bjørn Aron Aronsen.

110 sentral brann oslo brannbil

Selv om brannmennene skal dekke like mange hendelse som i dag, blir de en person mindre på nattskiftene.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK