NRK Meny
Normal

To måneder siden noen mistet livet i trafikken

Ikke siden 50-tallet har det gått så lang tid mellom trafikkulykker der noen har mistet livet i Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland og Østfold.

Bil

Flere kilometer midtdelere, bedre biler og akuttmedisin er blant årsakene til nedgangen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I 2014 var det 45 mennesker som omkom i trafikken i disse fylkene. Det er det laveste antall omkomne i nyere tid. Nå har det gått over to måneder siden forrige dødsulykke.

Kjell Seim, distriktsvegsjef i Gudbrandsdalen.

Kjell Seim, Statens vegvesen.

Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

– Vi har ingen drepte i trafikken i region øst fra 15. november frem til i dag, det vil si to måneder uten at noen er drept, sier Kjell Seim, seksjonsleder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Man må faktisk helt tilbake tilbake til 50-tallet for å finne en tilsvarende periode. Seim tror det er en kombinasjon av tilfeldigheter, men også gode tiltak som er årsaken.

Gode tiltak

– Det største tiltaket på veisiden er nok mange kilometer vei med midtrekkverk slik at vi ikke får møteulykker. Der det ikke har vært midler til det, har vi såkalt forsterket midtmarkering, altså at det romler og du vekkes hvis du er i ferd med å kjøre over på motsatt side.

I tillegg nevner Kjell Seim at bilene er blitt sikrere og at akuttmedisinen er bedre.

– Du kommer mye raskere til sykehus og får bedre medisinsk behandling, sier Kjell Seim.

Puster ut hver kveld

Carina Henske i Trygg Trafikk tror det er en kombinasjon av flere ting som har gjort den triste statistikken bedre, men sier at de fleste ulykker faktisk skjer i sommehalvåret.

– Folk tar nok færre sjanser når de ser at veiene er glatte og det er mørkt ute.

Sammen med Statens vegvesen krysser Trygg Trafikk fingrene for at årets gode tendens fortsetter så lenge som mulig.

– Nå puster vi ut hver kveld når vi ikke har hørt om en ny fatal ulykke og vi håper at dette holder lengst mulig, sier Kjell Seim.