NRK Meny
Normal

Fabian Stang tapte duellen mot Tetzschner

Michael Tetzschner sikret seg tredjeplassen på Oslo Høyres nominasjonsliste til høstens stortingsvalg.

Stang og Tetzschner hilser før nominasjonskampen

Michael Tetzschner og Fabian Stang hilste på hverandre før avstemmingen på kveldens nominasjonsmøte.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Den var ingen diskusjon om første- og andreplassen på stortingsvalglista da Oslo Høyre holdt nominasjonsmøte i Høyres Hus. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og leder for Oslo Høyre og Stortingets transportkomité, Nikolai Astrup, var ubestridte.

Men i kampen om tredjeplassen barket en tidligere ordfører og en tidligere byrådsleder sammen.

Nominasjonskomiteen i Oslo Høyre har hatt det luksusproblem at ingen av de sittende stortingsrepresentantene ville gi slipp på plassen. Så da tidligere ordfører Fabian Stang ville inn, måtte han utfordre en av de etablerte stortingsrepresentantene.

Men Stang tapte altså nominasjonskampen mot Michael Tetzschner. Tetzschner fikk 158 stemmer, mens Stang fikk 58 av de 216 avgitte stemmene på nominasjonsmøtet i Oslo mandag kveld.

– Jeg føler meg i og for seg litt lettet. Michael vant og det gratulerer jeg med. Jeg ønsker lykke til, til alle som er nominert. Så kjenner jeg at noe ansvar er løftet av mine skuldre. Jeg vet at livet er laget sånn at en mulighet forsvinner og en ny kommer, sier Fabian Stang til NRK.

Fabian Stang på Oslo Høyres nominasjonsmøte

Fabian Stang før avstemmingen om tredjeplassen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Populær i uravstemning

I uravstemningen, der alle Oslo Høyres medlemmer kunne delta, var det bare Astrup og Eriksen Søreide som fikk flere stemmer enn Fabian Stang. Men i innspillene fra lokallagene, der de mer aktive medlemmene tar del, var oppslutningen om Stang langt mer laber.

Nominasjonskomiteen valgte derfor å dele seg. Flertallet ønsket Stang helt nede på åttendeplass, mens mindretallet ville ha ham på sjette.

I så fall ville det blitt kampvotering mot Stefan Heggelund, men Stang selv ønsket ikke å risikere å danke ut en ung, fremadstormende politiker.

I dag har Høyre seks representanter fra Oslo på Stortinget.

Michael Tetzschner på Oslo Høyres nominasjonsmøte

Michael Tetzschner på nominasjonsmøtet på Høyres Hus i Oslo.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Middelaldrende vestkant-advokater

Etter å ha fått råd fra sine følgere på Facebook valgte 61-åringen Stang i stedet å ta opp kampen med jevnaldrende Michael Tetzschner. De har også det til felles at begge er advokater bosatt på Oslo Vest.

Tetzschner var byrådsleder i Oslo fra 1989 til 1991 og har sittet to perioder på Stortinget. Han ble valgt inn etter en dramatisk kampvotering om nettopp tredjeplassen på stortingsvalglista der han utkonkurrerte Høyre-nestor Inge Lønning.

– Jeg er glad det ble et så klart resultat. Det er et overveldende tillitsvotum fra min forening, Oslo Høyre, som alltid har betydd alt for meg i mitt politiske engasjement. Så er jeg lettet, ydmyk og takknemlig, sier Tetzschner til NRK.

Lunde fikk fjerdeplassen

Heidi Nordby Lunde

Heidi Nordby Lunde vant kampen om fjerdeplassen.

Foto: NRK

Tredjeplassen er ikke den eneste plassen det er kniving om i Høyres Hus mandag kveld. Et flertall i nominasjonskomiteen ønsket å erstatte Kristin Vinje med Heidi Nordby Lunde på fjerdeplass.

Slik ble det også da, Heidi Nordby Lunde vant kampen med 117 stemmer mot Kristin Vinje 98 stemmer.

Vinje har tidligere sagt til NRK at hun oppfatter vrakingen fra sikker plass som mistillit fra nominasjonskomiteens side.

Hun valgte også å trekke seg fra Oslo Høyres stortingsvalgliste etter tapet. Vinje var innstilt på sjuendeplass av en delt nominasjonskomité.