NRK Meny
Normal

Evakueres nesten daglig på grunn av bygging av Follobanen

Midt i middagstida må de ut. Nesten hver dag i to måneder har familien Selvig på Stensrudåsen i Oslo måttet forlate huset på grunn av sprengningsarbeider på nye Follobanen.

Tone og Magne Selvig må evakuere nesten daglig på grunn av sprengningsarbeider i forbindelse med bygging av Follobanen. Senere tvinges de til å flytte.

SE EVAKUERINGEN: Det er tid for sprenging og familien må evakuere nok en gang.

– Henriette og Joakim nå må dere komme, vi skal ut, roper mamma Tone Selvig.

Klokka nærmer seg fem og sprengningstid i nabolaget til familien Selvig på Stensrudåsen i Oslo.

Det har for lengst blitt en rutine for mor Tone, far Magne og de to barna deres på 13 og 15 år. Nok en gang må de evakuere og vente noen hundre meter unna huset til sprengningsarbeidene er over.

Fremtidens Follobane bygges, og det får noen merke bedre enn andre. For familien Selvig betyr det å forlate huset i opptil en og en halv time.

– Det er midt i middagstida, så det er klart det påvirker kabalen vi skal få til å gå opp i hverdagen, sier Magne Selvig.

Tone og Magne Selvig

OPPGITT: Etter måneder med støy og evakuering må familien forlate huset for godt. De er ikke fornøyde med behandlingen fra Jernbaneverket. – I høst byttet vi tak og la på nye vannrenner, en betydelig kostnad. Dette hadde vi ikke gjort om vi visste huset skulle rives, sier de.

Foto: Privat

Mange berørt

Follobanen er Norges største samferdselsprosjekt i nyere tid. Målet er at hverdagen skal bli enklere for de togreisende. Familien Selvig mener behandlingen de har fått av Jernbaneverket er håpløs.

– Ting har gått tregt og det har vært dårlig informasjon. De kommer hit og sier de skal ta kontakt om fjorten dager og så tar det fire måneder før vi hører noe igjen, sier Magne Selvig.

– Vi har mange naboer som blir berørt på en eller annen måte i forbindelse med utbyggingen. Det er dessverre ikke til å unngå, sier prosjektleder i Jernbaneverket, Anne Kathrine Kalager.

Er det nødvendig å sprenge midt i middagstiden til folk, kunne man ikke valgt et annet tidspunkt?

– Når entreprenøren har gjort seg ferdig og ladet, er det et poeng at de får sprengt og lastet vekk så raskt som mulig i etterkant, sier Kalager.

Her sprenges det i Stensrudåsen i forbindelse med utbyggingen av Follobanen.

DET SPRENGES: Slik ser det ut når det sprenges i Stensrudåsen.

– Uproft

Etter måneder med støy må familien forlate huset, som har vært i familien i 70 år, for godt i juli. Det skal rives.

Familien trodde de bodde langt nok unna arbeidsområdet og beholde huset når arbeidene var ferdig, men nå tvinges familien likevel til å flytte.

– Jeg syns det er fælt å måtte gi opp livsverket til bestefaren min og alle minnene som ligger i huset, sier Tone Selvig.

Jernbaneverket mener de har spilt med åpne kort, og stort sett gitt informasjon til de berørte naboene i tide.

– Vi registrerer at det er enkeltpersoner som ikke er helt fornøyde med prosessen, og det kan være mange ulike årsaker til det, sier Kalager i Jernbaneverket.

– Vi skjønner at det er samfunnsnyttig, men vi syns ting er blitt gjort på en uproff måte, så vi sitter igjen og synes det er utrolig bittert, sier Tone Selvig.

Her bygges Follobanen på Stensrudåsen. I bakgrunnen huset til familien Selvig

ANLEGGSOMRÅDE: Her bygges Follobanen på Stensrudåsen. I bakgrunnen huset til familien Selvig.

Foto: Privat