NRK Meny
Normal

Euforisk skolevalg for AUF

Ungdommen kaster SV og FrP på dør, mens Høyre og Arbeiderpartiet gjør sitt beste skolevalg noensinne, det viser resultatene fra skolevalgene i Oslo og Akershus.

Valget 2009

Illustrasjonsfoto.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

AUF og Unge Høyre jubler, mens formann i Fremskrittspartiets ungdom i Oslo, Christer Kjølstad, skylder på uheldige episoder den siste tiden.

– Du har jo saken med denne massemorderen som hadde en tidligere fortid i FpU, men som meldte seg ut. Og så har det jo vært en del uheldige kommentarer fra en del mindre begavede FrPere, sier Kjølstad.

Det var en tung kveld for formannen i Fremskrittspartiets ungdom i Oslo i går da resultatene fra årets skolevalg var klart. FrP går tilbake med 8.0 prosentpoeng i Akershus og 6,7 prosentpoeng i Oslo.

Christer Kjølstad virker redd for hva eldre FrP-politikere har stelt i stand.

– Jeg tror ikke folk skal være redd for å stemme FrP i frykt for å få Carl I. Hagen som ordfører. Man skal heller stemme på FrP fordi det er den politikken man ønsker.

Euforisk stemning

Stemningen var en helt annen hos AUFs leder i Oslo, Vegard Grøslie Wennesland.

Vegard Grøslie Wennesland

Leder av Oslo AUF, Vegard Grøslie Wennesland.

Foto: Ingvild Baltzersen Sundt / NRK

Arbeiderpartiet ble størst i Oslo, og gikk fram med henholdsvis 4,5 og 5,9 prosentpoeng i Oslo og Akershus.

– Du kan jo bare tenke deg, det var helt euforisk! Vi er mange AUFere som er veldig slitne etter å ha holdt på så lenge på valgtorg, men også veldig glade når vi så valgresultatene kom inn. Det var en veldig, veldig god stemning blant alle, sier Grøslie Wennesland.

– Mye valgkamp gjenstår

Skolevalget er en indikasjon på hvordan det kan gå i valget 12. september.

I Akershus ble Høyre det største partiet med en økning på 11,1 prosentpoeng fra siste skolevalg. Samme økning hadde partiet i Oslo, men her ble Arbeiderpartiet størst.

Leder i Unge Høyre i Oslo, Andreas Strandskog, sier det fremdeles gjenstår mye valgkamp før det reelle valgresultatet er klart.

– Det er klart at i morgen er det full omstilling. Da er det ut å møte velgere på dørbank og ut å møte velgere på stand og forskjellige aksjoner. Vi kommer til å sette inn alle ressursene vår for at det fortsatt blir blått byråd i Oslo.

Spesiell valgkamp

– Jeg vil ikke si at ungdommen kaster Sosialistisk Ungdom på dør, sier Ingvar Kolbjørnsen, i Sosialistisk Ungdom i Akershus.

Han peker på den meget spesielle valgkampen så langt.

SV er, sammen med FrP, den store taperen i årets skolevalg. Partiet går tilbake med drøyt 5 prosent i både Oslo og Akershus.

– Det er en sammenheng mellom at ikke vi har nådd ut til nok folk med vårt budskap og på politikken som føres av den rød-grønne regjeringa.

– Synd at skoledebattene ble avlyst

Etter 22. juli-angrepene ble det besluttet å avlyse skoledebattene. I stedet har det blitt avholdt valgtorg-møter.

Dette tror formannen i Fremskrittspartiets ungdom i Oslo, Christer Kjølstad, har påvirket resultatene.

– Det har vært en ulempe for Oslo FrP, vi har ikke fått fronta vår politikk til nok personer. Men «That's life!».

Les også: Oslo kan få rødt flertall

Skolevalg
Foto: Else Jorunn Saga / NRK