Hopp til innhold

Tiltalt i barneransaken etterlyser voksne og fritidstilbud

En av 17-åringene som står tiltalt i barneranssaken i Oslo tingrett ber voksne bry seg mer om ungdommenes hverdag for å forhindre at neste generasjon blir ranere som dem.

Barneransaken

HEVDER DE ER FLAUE: Samtlige av de 19 tiltalte som hittil har innrømmet at de har ranet eller stjålet mobiler fra andre unge, hevder at de angrer på det de gjorde.

Foto: Esther Maria Bjørneboe

– Jeg tenker at det var veldig dumt det jeg gjorde, og jeg angrer. Det er uakseptabelt å rane, man skal ikke gjøre sånt mot andre, sier tenåringen til NRK.

Samtlige av ungdommene som hittil har innrømmet i Oslo tingrett at de står bak ran og tyveri av mobiltelefoner fra andre unge har sagt at de angrer. Flere hevder at de ikke forstod hvor alvorlig det var før i ettertid.

17-åringen tror de fleste av de 19 tiltalte føler på den samme skammen som ham.

– Jeg må stå for mine dårlige handlinger, og erkjenne straffskyld, sier han.

Peker på dårlig miljø og lite fritidstilbud

17-åringen hevder det var mangel på noe bedre å gjøre, ispedd gruppepress og ønske om penger, som førte til at han ble med på å rane og stjele mobiltelefoner fra unge.

– Etter at jeg begynte å rane, slapp jeg å spørre foreldrene mine om penger, men det var ikke bare penger som gjorde at vi begynte med dette, sier han.

Tenåringen tror noe av årsaken til at han og 18 andre unge fra samme område står tiltalt i den alvorlige straffesaken, også kan forklares ut fra dårlig miljø og mangel på fritidstilbud i Groruddalen.

Også flere andre unge NRK har snakket med fra Stovner sier de mener årsaken til kriminaliteten skyldes manglende fritidstilbud og kjedsomhet blant de unge.

– De som kommer etter oss trenger fritidsklubber og liknende for at de ikke skal ende opp med å gjøre det samme som oss, sier 17-åringen.

– Det er ganske drøyt å rane folk fordi man ikke har nok fritidstilbud. Har man ikke et eget ansvar her?

– Jo, det er sant, innrømmer han, men legger til at samfunnet i større grad bør hjelpe ungdommen inn i en bedre hverdag, bort fra dårlig miljø og kriminalitet.

– Foreldre har ikke kontroll på hva vi gjør

Tirsdag uttalte sjefen ved Stovner politistasjon til NRK at mange av foreldrene til de unge som ender opp som ranere har sviktet. De forstår ifølge John roger Lund ikke alvoret.

Den angrende barneraneren etterlyser flere voksne som kan rettlede de unge når de beveger seg ut på skråplanet.

– Det hjelper ikke bare med foreldrene dine, for de har ikke kontroll på hva du gjør ute, men de burde ta tak i barnas hverdag. I ungdomsperioden skjer det mye rart, sier han.

Selv hevder han at han har klart å snu livet sitt inn på en bedre vei etter at han ble tatt av politiet.

– Nå vil jeg bare bli ferdig med dette raskest mulig, så jeg kan fortsette livet mitt. Jeg har gjort det veldig bra på skolen i år, og håper jeg kan utdanne meg til å bli økonomisjef en gang, sier han.

– Vi bidrar til at dette skjer

Elyas Mohammed

Ungdomsarbeider Elyas Mohammed sier alle må ta ansvar for sine valg og ikke skylde på andre for sine dårlige valg, men at det å ikke ha noe å gjøre lett fører til at man havner på skråplanet.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Elyas Mohammed (44) har arbeidet med ungdommer i 25 år. Ungdomslederen var selv to-tre år av sitt liv medlem av den beryktede Youngs Guns-gjengen som herjet i Oslo. Han kjenner flere personer i miljøet som nå er i politiets søkelys.

– Å rane og stjele blir sett på som kult. De får oppmerksomhet og tilgang på verdisaker, som de ellers ikke ville ha tilgang til, forteller han til NRK.

Han forteller at en stor grad av dem som har havnet i politiets søkelys er ungdom med utenlandsk bakgrunn. Mohammed tror dette blant annet skyldes at de ikke kommer seg inn på jobbmarkedet.

– Vi er med på å bidra til at dette skjer. Den voksne verden må inn og gjøre noe med sine holdninger. Barn og unge kjenner på dette ubehaget, og tar igjen, sier han.

– Voksne må sette de nødvendige grensene

Ifølge ungdomsarbeideren er de voksne i dag for tilbakeholdne med å bry seg. I likhet med 17-åringen mener han at de voksne i større grad må gå inn og veilede dem som faller utenfor.

– Vi som voksne foreldre, naboer og andre har sviktet i lengre tid. Vi må gå tidlig inn i barnas verden og sette de nødvendige grensene, mye tidligere enn at det går så langt at barna havner i avisene.

Han sier mange innvandrerforeldre sliter med at de ikke har kunnskap nok om samfunnet og hva barna egentlig driver med.

– Det er for lite kontakt mellom foreldrene og barna. Dette er egentlig små, hverdagslige ting som alle foreldre skulle vite, men som de ikke gjør noe med.

Til syvende og sist eget valg

Ifølge Mohammed er samfunnet i dag «veldig god på å drive brannslukning», men ikke like god på å ta vare på tilbudene til ungdommene.

– Vi har i mange år sett at fritidsklubber har blitt lagt ned. Det er feil. Vi har brukt mange millioner kroner på å straffe, men ikke like mange penger på å unngå at barn begår kriminalitet og havner på skråplanet. Vår satsing bør ikke ligge på straff, men på å forhindre at barn gjør sin første feil, sier han.

– Men det har da kommet til mange fritidstilbud for ungdom i Oslo de siste åra?

– Ikke hvis du skal sammenlikne med antallet trengende barn. Vi har mange trengende i forhold til tilbudet vi har i dag.

– Flere av de unge skylder på manglende tilbud, men har de ikke selv et personlig ansvar for hva de gjør?

– Man må ta ansvar for egne valg. Det er ingen andre enn dem selv som kan ta komplett ansvar for egne valg. Man kan velge andre ting. Å skylde på manglende tilbud er litt bortforklaring, men at man ikke har noe å ta seg til fører at man lett havner på skråplanet.

Roser Oslo-politiet

Ungdomsarbeideren roser Oslo-politiet for at de har satt så mange unge på tiltalebenken istedenfor å henlegge ranssakene.

– Når barnet først begår kriminalitet over lengre tid, blir det en vane. Barnet ser ikke lenger at dette er feil, og at andre påføres psykiske lidelser.

– De ser kun sin egen vinning i dette, inntil de står overfor behaget selv og møter offeret. Først da skjønner de alvoret.

– Tror du alle de tiltalte som har sagt de angrer er oppriktig lei seg?

– Jeg tror nok ikke alle er oppriktig lei seg. Man har lett for å spille i retten og si de ikke visste hva som skjedde, men enkelte kjenner nok på alvoret, og hva dette dreier seg om.

– Hvis foreldrene også deltar i rettssalen, treffer det nok enda lenger inn i kroppen, sier han, og roser de få foreldrene som har valgt å møte opp for å følge sine sønner i Oslo tinghus.