Hopp til innhold

Etterlyser påkjørte Oslo-rever

Forskere ber folk om hjelp for å finne påkjørt rødrev i Oslo. Hensikten er å måle miljøgifter i urbane strøk.

Påkjørt revevalp

TRAFIKKDREPT: Denne revehvalpen endte sitt liv på asfalten. Finner du en slik i Oslo, kan den bli brukt i et forskningsprosjekt i Trondheim.

Foto: Morten Kraabøl / NINA

Forskerne fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) ønsker å høre fra deg som har observert trafikkdrept rev innenfor Ring 3 i Oslo.

NINA skal undersøke omfanget av miljøgifter i norske byer, og som del av dette prosjektet samler forskerne inn prøver fra rødrever som har levd sitt liv i Oslo sentrum.

Vevsprøver fra disse skal sammenlignes med prøver fra rødrev som har levd i naturen.

– Vi sliter med å få tak i rødrever som vi kan undersøke for miljøgifter i Oslo. Det er ikke så lett å gå ut og skyte dem, slik vi kan gjøre i skogen andre steder i landet, sier Nina E. Eide, seniorforsker i NINA.

Seniorforsker Nina Eide i NINA

UTFORDRING: - Vi trenger noen skikkelige byrever, men det jaktes heldigvis lite rev inne i Oslo by, sier Nina E. Eide, seniorforsker i NINA.

Foto: Arnstein Staverløkk/NINA

– Så langt i år har vi fått inn fire rever, men vi trenger minst ti, opplyser Eide.

Mer miljøgift i Oslo-rev

NINA ber folk som kommer over påkjørte rever i Oslos indre by om å ta kontakt med politiet, Statens naturoppsyn eller Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Hva gjør der når dere får inn disse revene?

– Vi tar ut tennene for å finne alderen på dyret og sjekker kjønn. Så tar vi ut ulike organer, og det er leveren vi er ute etter i denne undersøkelsen. Det er et renselsesorgan, og her blir mye av miljøgiftene lagret, sier Nina E. Eide.

Forskningsinstituttet har allerede gjort en toårig pilotstudie, der de sammenlignet rødrev fra Oppdal med rødrev fra Oslo.

– Vi finner betydelig høyere belastning for enkelte miljøgifter hos rødrev i Oslo.

Ukjent antall

Hvor mange rever som lever sentralt i Oslo har forskerne ingen gode tall på, men sannsynligvis er det langt flere enn man skulle tro.

Få rovdyr er så tilpasningsdyktige som rødreven. Med unntak av Island har den erobret det meste av Europa, for ikke å si kloden. Du kan like gjerne treffe en rev i New York som på Dovrefjell.

– Vi er kanskje ikke klar over det, men reven er i byen, den er utrolig tilpasningsdyktig og spiser nesten hva som helst. Den kan gjemme seg i grøntområder. Vi vet at i for eksempel Oxford bor det rever i flere etasjers høyhus, i søppelsjaktene, og lever av søpla der, forteller Nina E. Eide.

Analysene er en del av et større prosjekt som måler nivåer og opphoping av miljøgifter i urbane økosystemer, det vil si tett befolkede områder.

Her kan du lese mer om hvor du melder fra om døde rever i Oslo.

Rødrev

ALTETENDE: Byreven har et bredere spekter av byttedyr en rødreven i skogen. I tillegg spiser den matrester fra søppel.

Foto: Jan Ove Gjershaug / NINA