NRK Meny
Normal

Etterforsker hærverk etter politiaksjon mot okkupanter

Natt til torsdag kastet noen en flaske mot ett av firmaene som hjalp til under rivingen av Brakkebygrenda i Oslo onsdag. Det ble også kastet en flaske mot Plan- og bygningsetaens lokaler. Nå undersøker politiet om det er en sammenheng.

Tagget på vegg til firmaet Heras Norge

TAGGET PÅ VEGGEN: De ansatte i Heras Norge ble møtt av dette da de kom på jobb torsdag morgen. Noen hadde tagget 'HANDS OFF BBG' på veggen. Det var også kastet en flaske gjennom en rute. Firmaet hjalp til under politiaksjonen i Brakkebygrenda onsdag.

Foto: Mathias Tomta Strønen / NRK

Flaske kastet gjennom vindu

KNUST GLASS: Noen hadde kastet en glassflaske gjennom denne ruten til firmaet Heras Norge.

Foto: Mathias Tomta Strønen / NRK

Under en politiaksjon onsdag morgen ble rundt 20 okkupanter kastet ut av Brakkebygrenda i Gamlebyen i Oslo. Firmaet Heras Norge var leid inn av grunneier for å hjelpe til med å sikre tomta.

Da vi kom på jobb i dag oppdaget vi at noen hadde kastet en flaske gjennom en rute. De har også tagget "HANDS OFF BBG" på en vegg, og BBG betyr nok Brakkebygrenda, sier en av de ansatte i bedriften. Han ønsker ikke å stå fram med navn fordi han frykter represalier.

Firmaet hjalp blant annet til med å rive treveggen foran leiren, og de satte opp nye midlertidige gjerder med firmaets logo.

De som har vært i området, vet at vi har hatt noe med opprydningsarbeidet å gjøre, sier han.

Undersøker om det er sammenheng

Natt til torsdag ble det også kastet en flaske mot hovedinngangen til Plan- og bygningsetaten i Oslo. Den ble oppdaget da de ansatte kom på jobb, og tre av dem ble sendt til legevakten for undersøkelse etter at de følte seg kvalme og svimle. Politiet vet fortsatt ikke hvilket stoff flasken inneholdt, men analyser som ble klare i ettermiddag viser at det var ufarlig.

– Vi ser disse to hendelsene i sammenheng. Det er skadeværk, og det er et trusselmoment i det, sier Tor Gulbrandsen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

Politiet undersøker også om de to hendelsene har noe å gjøre med gårsdagens politiaksjon mot okkupantene i Brakkebygrenda. Det er Plan- og bygningsetaten som har krevd at denne tomten ble ryddet.

– Det som peker i retning av sympatisører for Brakkebygrenda, er at det er skrevet initialene til Brakkebygrenda på det ene lokalet, og at Plan- og bygningsetaten var saksbehandler, men vi har ingen konkrete mistenkte, sier Gulbrandsen.

Okkupantene som bodde i Brakkebygrenda frem til i går ønsker ikke å la seg intervjue, men sier i en kort kommentar til NRK at de ikke har noe med hærverket å gjøre.

– Vi har ingenting med dette å gjøre, men det er mange sympatisører som er opprørte og frustrerete over å ha mistet Brakkebygrenda, sier en av okkupantene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet aksjonerte mot Brakkebygrenda onsdag

AKSJONERTE MOT OKKUPANTENE: Dette skiltet sto utenfor Brakkebygrenda onsdag. Da aksjonerte politiet mot okkupantene.

Foto: Heras Norge

Stengt for publikum

Plan- og bygningsetaten var stengt for publikum hele torsdagen, og i ettermiddag ble sperringene opphevet.

– Vi opphevet sperringene da vi fant ut at innholdet i flasken var ufarlig, sier Gulbrandsen.

Politiet har snakket med vitner, og de går også gjennom overvåkingsvideo fra området.

– Vi ser alvorlig på hendelsen og vil etterforske den for å finne ut av hvem som har gjort dette, avslutter han.

Politiet har sperret av etat i Oslo

SPERRET AV: Politiet sperret av et området rundt Plan- og bygningsetaten i Oslo etter at noen kastet en flaske mot hovedinngangen.

Foto: Linn Marie Hammernes / NRK