Hopp til innhold

Et fullt kapell tok farvel med Romsås-kvinnene

ALNA (NRK): Mandag ettermiddag var det begravelse for moren og hennes to døtre som ble funnet døde i en leilighet i Oslo.

Begravelse Romsås-kvinnene

Begravelsen til de tre kvinnene blir holdt i Alfaset gravlunds kapell. De tre kistene skal ligge ved siden av hverandre på det muslimske gravfeltet.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Familie, venner og flere fra det eritreiske miljøet møtte opp i kvinnenes begravelse. I kapellet var ikke et sete tomt. Folk stod langs veggene og kapellets annen etasje ble åpnet for å få plass til flere. Like før begravelsen startet klokken 14 var det fortsatt kø ut av kapellet.

Til stedet i kapellet var Tone Stenstad. På 80-tallet var hun nabo med moren Mebrak Solomon. Hun lærte Stenstad å lage italiensk pasta.

– Hver gang jeg lager det, tenker jeg på henne, sier hun.

Sist gang hun så Solomon var tidlig 90-tallet, da den yngste datteren, Leah Rebiba Woldemariam, ble født. Etter dette flyttet de til forskjellige steder og Solomon trakk seg unna.

– Hun var veldig lykkelig i Arups gate. Tiden på Romsås var tøff for henne, og hun var ofte redd. Hun var skjørere enn jeg trodde. Det er vanskelig å skjønne hvordan det er å vokse opp i et land med krig, sier Stenstad.

Tone Stenstad

Tone Stenstad var i lang tid nabo med Mebrak Solomon.

Foto: Mathias Orge / NRK

Muslimsk og kristen gravsetting

Mebrak Solomon (69) og døtrene Nadia Abdulaziz Adem Ali (35) og Leah Rebiba Woldemariam (28) døde trolig 11. september, ifølge politiet. En måned senere ble de funnet i leiligheten på Romsås.

Gravferdsprogram Romsås-kvinnene

Mebrak Solomon, Nadia Abdulaziz Adem Ali og Leah Rebiba Woldemariam ble funnet døde i midten av oktober.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Mor Mebrak og den eldste datteren Nadia kom til Norge som flyktninger fra Eritrea på 1980-tallet, og den yngste datteren Rebiba var norsk-eritreer. Hun og moren var kristne, mens storesøsteren var muslim.

I kapellet var det en kristen begravelsesseremoni, før kistene ble båret til det muslimske gravfeltet. Der var det en muslimsk bønneseremoni etterfulgt av en muslimsk og kristen gravsetting.

Levde isolert

De tre kvinnene bodde sammen i leiligheten på Romsås. Ingen skal ha sett kvinnene siden sommeren, og de ble funnet etter at naboer og ansatte i Oslo kommune slo alarm.

Mange i det eritreiske miljøet i Oslo ønsket å komme i kontakt med dem, men både familie og bekjente har fortalt til NRK at de isolerte seg fra omverdenen.

Politiet vet ikke hva som er dødsårsaken, men venter på den endelige obduksjonsrapporten, og undersøker flere elektroniske spor. De jobber etter flere teorier.

Begravelsen til Romsås-kvinnene

Begravelsen var et samarbeid mellom det kristne og det muslimske trossamfunnet.

Foto: Mathias Ogre / NRK
Begravelse til Romsås-kvinnene

Flere av de fremmøtte fikk ikke plass i kapellet da begravelsen startet.

Foto: Mathias Ogre / NRK