NRK Meny
Normal

Erkjenner Hvalstad-skuddene

50-åring erkjenner skudd, men ikke drapsforsøk.

Advokat siktet for Hvalstad-skudd
Foto: Scanpix

50-åringen som mandag ble pågrepet etter skuddene mot Hvalstad asylmottak i Asker i juli erkjenner skuddene.

Samtykker til fire uker fengsling

- Vi kan ikke si konkret hva som er sagt, men det er riktig at den siste vendingen i saken er at det nå foreligger en erkjennelse, dog ikke i henhold til siktelsen. Men siktelsen blir opprettholdt fra vår side, og han blir også framstilt for varetektsfengsling onsdag, opplyser kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Einar Aas.

- Det er for tidlig og gå inn på detaljer i avhøret. Det som er viktig for oss er at han erkjenner å ha stått bak skytingen, og at saken i så enseende er å betrakte som endelig oppklart, sier han.

Mannen har samtykket til varetektsfengsling i fire uker, hvorav to er med brev- og besøkskontroll.

Fantomtegning ble ikke publisert

Ifølge Aas begynte politiet i sterkere og sterkere grad og konsentrere seg om den personen som nå er pågrepet, og fantomtegningen som forelå ble dermed aldri publisert.

- Erkjenner ikke drapsforsøk

- Han har ikke erkjent drapsforsøk. Han har erkjent skadeverk, uaktsomt legemsbeskadigelse og brudd på våpenloven, sier hans forsvarer Øivind Elseth til NRK.

- Bakgrunnen for erkjennelsen er at han har hatt meget sterke kvaler i forhold til den situasjonen han har satt fornærmede i, og den situasjonen han har satt sine egne barn i. Da følte han det riktig og skulle erkjenne at han rent faktisk sto bak dette, sier Elseth.

- Stilte seg uforstående til siktelsen

Elseth har tidligere sagt at 50-åringen har stilt seg uforstående til siktelsen.

50-åringen ble pågrepet mandag kveld etter at saken, ifølge politiet, fikk et nytt vendepunkt før og etter helgen.

Hevdet at riflen var stjålet

Ved hjelp av manngard med soldater i Garden gjorde politiet betydelige tekniske funn, og blant annet fant de våpen som de knyttet direkte til skytingen og som de også knyttet direkte til den personen de pågrep.

Mannen hevdet imidlertid at riflen som ble funnet måtte ha vært stjålet fra hjemmet hans.

16-åring skutt på Hvalstad

Politiet var på plass på Hvalstad asylmottak fredag 18. juli etter at en 16 år gammel somalisk gutt ble skutt gjennom veggen på mottaket.

Foto: Erik Engen / NRK

Praktiserer som advokat

Den 16-år gamle somalieren som ble truffet i mageregionen av en grovkalibret kule gjennom veggen på mottaket fredag 18. juli, ble først betegnet som livstruende skadd. Legene kunne imidlertid til slutt konkludere med at han var utenfor livsfare.

Ifølge VG Nett praktiserer den siktede mannen som advokat, blant annet i straffesaker.

- Rasistiske motiv bak

Kriminalsjef Aas i Asker og Bærum politidistrikt fortalte mandag at det nok står rasistiske motiv bak skuddene.

- Vi er nå over i en ny etterforskningsfase og det blir ikke riktig å spekulere utover det vi hele tiden har sagt, nemlig at vi legger til grunn at et eller annet rasistisk motiv nok foreligger. En eller annen form for antiholdning.