NRK Meny
Normal

Komplisert kommunesammenslåing for Enebakk

Follo, Romerike eller indre Østfold? I Akershus starter nå prosessene som kan føre til storstilt kommunesammenslåing om noen år. Innbyggerne i Enebakk er uenige om hvilke naboer de passer best sammen med.

Enebakk

Det kan bli komplisert for ordfører Tonje Anderson Olsen å finne en kommune å slå seg sammen med. Selv om Enebakk er en del av Follo-regionen – følger mange innbyggere tilhørighet andre veier.

Foto: Tufan/Aasdalen / NRK

Arild Karlsen

Arild Karlsen er skeptisk til en eventuell sammenslåing.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
Bjørg Braathu

Bjørg Braathu er usikker på en sammenslåing.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
Liv Karin Haugen

Liv Karin Haugen fra Ytre Enebakk vil helst at kommunen slår seg sammen med Ski.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Enebakk er en av kommunene som skal lete etter potensielle partnere å slå seg sammen med. Her har de mange muligheter, men innbyggerne har svært motstridende syn på hvilken vei de bør gå.

Folk vi treffer på gata i kommunesenteret Kirkebygda, mener det ikke er lurt for Enebakk å ende opp i en storkommune.

– Her er det kort vei til kommunehuset og administrasjon, og blir dette lagt til en større by er jeg redd det blir mer tungvint for oss, sier Arild Karlsen.

Han er ikke alene om å være skeptisk til å slå sammen den landlige kommunen med én eller flere nabokommuner.

– Jeg er usikker på en sammenslåing. Jeg vet ikke hvordan det vil bli sammenlignet med det vi allerede har, sier Bjørg Braathu.

– Skal følges opp

Men selv om folk er skeptiske, vil en sammenslåing bli en diskusjon framover. Regjeringen ønsker færre og mer robuste kommuner, og har bedt kommunene vurdere sammenslåing.

Vi ser for oss at vi i løpet av våren 2016 skal ha kommet frem til noen svar om hva vi tenker er best for Enebakk i årene som kommer, sier ordfører i Enebakk, Tonje Anderson Olsen (H).

– Prosessen frem mot 2016 går fort, og derfor er vi allerede i gang med å se på oss selv. Når vi får våre egne tall på bordet, skal vi se på kommunene rundt oss og se på mulige partnere, sier Olsen.

Komplisert å finne partner

Det er når det kommer til framtidig partner eller partnere det vil bli skikkelig komplisert. Selv om Enebakk med sine drøyt 10.000 innbyggere er en del av Follo-regionen, føler mange innbyggere tilhørighet andre veier.

– Halve bygda mi heier på Lillestrøm og sogner mot Romerike, mens den andre halvparten holder med Follo og heier på Follo eller Vålerenga, sier ordfører i Enebakk, Tonje Anderson Olsen (H).

På kartet kan det se ut som Enebakk har tre mulige partnere.

– Hele eller deler av Follo er en mulighet. I tillegg er det en stor del av bygda som opplever at de selv hører til Romerike. Samtidig grenser vi også til indre Østfold, så her er alt åpent foreløpig.

Befolkningen er splittet

Samtidig er faren stor for at en ny storkommune kan føles helt feil for store deler av befolkningen. I Ytre Enebakk vil de i så fall mot Follo, og på Flateby vil de mot andre kanten.

Egentlig vil burde ting være som det er i dag, men hvis det skal skje noe så vil jeg at Flateby går til Romerike og ikke til Follo, sier Nina Bergskaug.

– For meg som bor i Ytre Enebakk faller valget på Follo. Østfold kan kanskje gå, men Romerike blir for langt unna, sier Liv Karin Haugen.

Om ett og et halvt år skal politikerne ha gjort seg opp en mening om hvilken vei Enebakk skal gå. Så gjenstår det å se de finner en løsning som også er akseptabel for innbyggerne.

En ting som må overveies er å dele opp kommunen i flere deler som fordeles på ulike nye storkommuner.