NRK Meny
Normal

Enebakk kommune

Enebakk er en landbrukskommune sørøst for Oslo, men pendlingen til arbeidsplasser utenfor kommunen er stor. Striden om skolestruktur er en viktig valgkampsak.

Ordfører i Enebakk, Tore Tidemann (t.v.) og rektor Kjell Sletteberg utenfor Enebakk ungdomsskole

Ordfører i Enebakk, Tore Tidemann (t.v.) og rektor Kjell Sletteberg utenfor Enebakk ungdomsskole.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kommunen er tydelig tredelt med tre tettsteder - Flateby, Kirkebygda og Ytre Enebakk - som tidvis konkurrerer om skoler og andre offentlige tjenester.

Hør reportasje om Sjelen til Enebakk

Offisiell hjemmeside for Enebakk kommune

Politisk situasjon

Enebakk styres i dag av et borgerlig flertall bestående av H, Frp, Sp og KrF.

Høyre har ordfører, Frp har varaordfører. Begge partier har seks representanter i kommunestyret, men Frp fikk noen flere stemmer ved siste valg. Samarbeidskonstellasjonene har skiftet i Enebakk.

Arbeiderpartiet hadde de to foregående perioder ordføreren, men har måttet støtte seg til både Sp og/eller KrF og SV.

Aktuelle saker

Skolebygging og skolestruktur har alltid vært hete temaer i den tredelte kommunen. Denne gang er det skolestrukturen i Ytre Enebakk som er tema.

Ellers det de få store stridsspørmål i som peker seg ut som valgkampsaker. Det kan bli omkamper om hvem som har ansvaret for en utvikling som ingen liker på næringsområdet Gran i Ytre Enebakk.

Det kan bli debatt om hvor og hvordan man skal satse på en balansert vekst i kommunen, en balanse mellom bosetting av unge og eldre innbyggere.

Klimadebatten kan slå ut i en unison oppslutning om å satse på vannbåren fjernvarme i alle nye bygninger, fyrt opp av fornybar biomasse fra Enebakks store skoger.

Kommunen har tatt initiativ for et kommunalt engasjement i denne saken.

Aktuelle politikere

Ordfører Tore Tidemann stiller til gjenvalg på Høyres liste. I partiene som samarbeider med Tidemann og Høyre er det flere nye listetopper.

Bare Hans Guslund stiller på nytt på Sp's liste. Ap-veteranen Jorunn Buer gir seg også. Ny ordførerkandidat for Ap er Tone Eli Moseid.

Tidligere valgresultater i Enebakk kommune