NRK Meny
Normal

Endelig kom vinteren

Barna aker så rumpeakebrettene spruter, skiskolene er i gang, og skiløypene fylles opp. Mange har ventet på snøfallet som endelig kom denne uken.

I Solemskogen naturbarnehage er gjørme og regntøy byttet ut med vinterdresser, rumpeakebrett og florlett snø.

Styrer Anette Hegna Gundersen har tatt med seg de eldste barna inn i skogen. På bålet ligger laks i folie, og barna aker mens de venter på at maten skal bli varm.

– Nå er det veldig deilig for barna å få kose seg ut i snøen etter en lang periode der det har vært mørkt og trist, sier hun. Snøen har vært etterlengtet.

– Dagene for barna blir helt annerledes. Vi aker, står på ski og skøyter. Det er så mange flere muligheter som åpner seg.

Skiføre på hjemmebane

Toril Elle

Toril Elle

Foto: Magnus Nyløkken / Skiforeningen

Toril Elle har straks lagt 15 km bak seg i skisporet i Sørkedalen i formiddag. Det var langt fra årets første skitur for henne, men tidligere har hun måttet ta bilen fatt før skiene kunne komme på beina.

– Jeg går på ski annenhver dag, men vi har måttet dra langt avgårde til Sjursjøen og Svartbekken. Men nå kan vi gå i Sørkedalen. Endelig!

Skiforeningen fryder seg

Kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Emilie Nordskar, er veldig fornøyd med snøfallet. Hun sier at løypene er godt besøkt.

– Midt på dagen i dag ser vi at det er folk ute, og til helgen blir det nok storinnrykk hvis været holder.

Mer snø er også gode nyheter for alle små som har fått ski til jul.

– Forrige helg skulle barnas skiskole ha startet, men siden snøen manglet måtte vi utsette en del, og bare ett kurs kunne gå som planlagt. Men nå som snøen kommer kan vi etter all sannsynlighet gjennomføre alle steder, sier Nordskar.


Problematisk tørr snø

Hva vi skal smøre med? Akkurat nå er det blå ekstra.

Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef.

Etter en periode med våte snøfall, på grensen til sludd, er det nå kaldt på Østlandet, og snøen er fjærlett. Tørr snø er pen, og lett å måke vekk, men kan være problematisk hvis man skal lage skiløyper.

Først må de lage et underlag for løypene, en såkalt såle, med sammenpresset snø. Når man lager såle er den tunge, våte snøen viktig.

Hege Blichfeldt Sherif

Hege Blichfeldt Sheriff.

Foto: Jonas Sundquist / NRK

– Hvis vi prøver å sette spor med en gang så kommer skiløperne raskt ned på grusen. Det er derfor vi må lage sålen først. Når sålen er klar må vi ha minst 5 cm snø, helst 10 cm for å kunne presse spor, sier Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen.

I høyden i Nordmarka, over 3-400 meter, er det nok snø, da blander løypebasene ny og gammel snø slik at den fungerer optimalt.

– Det er når vi nærmer oss byen at fuktigheten på snøen er et viktig tema. Men vi har stor tro på at vi i alle fall søndag kan åpne Skansebakken i Sørkedalen,
Vestmarksetra og Solli i Vestmarka. Oslo kommune gjør de samme tingene og håper å åpne på Sognsvann, Motvatn, Solemskogen og Frognerseteren i Nordmarka. I Østmarka pakker vi fra Krokhol i morgen, og kommunen prøver nok å få til noe fra Skullerudstua til helga.