Endelig innendørs skatehall i Oslo

– Hadde folk forstått hvor positivt dette miljøet er ville Norge vært dekket av skateparker, mener faren til en av våre beste skatere.

Kjøring og hopping med rullebrett i skateparken på Filipstad. Diverse bilder innendørs, masse nært, lekkert og kjapt klippet. "Bølgebenken" på Tjuholmen

Når X Games pakker sammen sakene sine skal skateanlegget i skur 13 bli stående. (Foto: Kjetil Grude Flekkøy)

I Oslo har skatere kjempet for innendørs skatepark i 15-20 år. Etter at Petter Hatlem fikk en skatesønn kastet han seg aktivt inn i den kampen. Nå står street skate-parken klar på Filipstad, bygd opp for X Games, med tanke på etterbruken.

Mats Hatlem

Mats Hatlem tror hallen i Skur 13 kommer til å rekruttere nye utøvere til sporten.

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Dette anlegget er helt fantastisk! Jeg kommer til å bruke mye av min tid her fremover, sier Mats Hatlem. Det er han som er sønnen.

Mads har skatet siden han var 7 år og ble norgesmester i seniorklassen før han var ferdig på barneskolen. Til våren er han ferdig på ungdomsskolen og håper å komme inn på toppidrettslinja på Wang. Ellers reiser han rundt i verden og skater, og har egen tv-serie på VG.

Så punkere og bad guys

Petter Hatlem

Den egenorganiserte idretten har mange positive sider, mener skatepappa Petter Hatlem.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Da Mats var liten bodde familien i London. Mats spurte om pappa kunne bli med bort til skateområdet i nabolaget. Der var det et blandet miljø av småtasser og mer erfarne skatere.

– Jeg var ikke kjent med miljøet, jeg så punkere og bad guys. Men Mats ble tatt veldig godt imot. Skatemiljøet er et veldig inkluderende miljø. Vi pleide sitte i bilen og se på. Etter et år var han helfrelst, sier Petter Hatlem.

Petter Hatlem er leder for Oslo Skateforening og har vært primus motor for skatehallene både på Filipstad og den som bygges på Voldsløkka.

Alle har ballen

Hadde folk forstått hvor positivt skatemiljøet er ville Norge vært dekket av skateparker mener han.

– I organisert idrett er det en trener som forteller deg hva du skal gjøre. Her er det på barnas premisser. Om du vil stå forlengs eller baklengs eller på henda så er det helt opp til deg. I skating må man ikke vente på ballen, her har alle ballen.

Brian Harper
Foto: Elin Martinsen / NRK