En solrik sensommer kan gi godt kornår

NES I AKERSHUS (NRK): Det gjenstår fortsatt noen uker før kornet er klart til innhøsting. I kornfylket Akershus ser det ut til å bli et bra år.

Åker med bygg

ÅKER: Byggåkeren mangler omtrent tre uker på å være klar til å høstes inn. Kornet er modent når det knekker nedover.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Det produseres i snitt over en million tonn korn i Norge i året. Mest produseres det på Østlandet og i Trøndelag. I sommer har det vært lokalt mye regnvær flere steder i Norge, men Jan Stabbetorp i Norsk Landbruksrådgivning Øst har tro på at 2016 kan bli et godt år.

– Det ser ut til å bli et bra kornår. Vi har hatt en fin vekstsesong, med blanding av sol og regn. Det var litt for tørt forsommeren, men stort sett ser kornåkrene bra ut, sier Stabbetorp.

Jan Stabbetorp

SER BRA UT: Jan Stabbetorp ser positivt på årets avling.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Tonnevis med korn

Både i Akershus og i Østfold er årets tips at det vil produseres flere kilo korn per dekar enn hva som har vært femårssnittet. Det er likevel en nedgang fra året før, som var et toppår i kornproduksjonen her til lands.

Norske Felleskjøp utarbeider en felles nasjonal prognose på bakgrunn av tall innhentet fra regionene og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Årets prognose anslår en tilgang på rundt 1,1 millioner tonn korn, i så fall rundt fem prosent mer enn femårssnittet.

Sindre Flø

GJENNOMSNITTLIG: Flø tror at en på et nasjonalt nivå vil se et nokså gjennomsnittlig år.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Sindre Flø, fagsjef i markedsregulering i Felleskjøpet, sier at det går mot et gjennomsnittlig år, men at godt vær på sensommeren kan gjøre åkrene godt.

– Det fine, varme været som vi har akkurat nå er veldig bra for kornprodusentene og tresking av korn. Det er nok ikke alt kornet som er klart til å høstes inn ennå, så vi trenger litt godt vær utover i august og i september for at det skal bli et godt kornår, sier Flø.

Bedring i Trøndelag

I Trøndelag, hvor det produseres mye bygg og havre, ser 2016 ut til å bli et langt bedre år i år sammenlignet med i fjor.

– Det ser ganske bra ut. Vi ser at vi går et normalår i møte, det er mye bedre enn i 2015. Vi hadde en del tørke i forsommer, men kornet har hatt en voldsom evne til å hente seg inn igjen, sier Ragnhild Borchsenius i Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag.

Produksjonen av oljefrø, som brukes til å lage blant annet rapsolje, har hatt et dårlig år i år. Grunnen til det er møll som blåste nordover fra Øst-Europa i mai.