Hopp til innhold

Se ulven løpe i Østmarka

Et viltkamera fikk et nytt opptak av ulv i Østmarka. Trolig er det pappa Fenris som løper forbi.

Trolig er det Fenris som er ute og lusker.

Se ulven

Det er helt sikkert at det er en ulv, og det er etter all sansynlighet en av de to østmarkaulvene som har revir her, Frøya og Fenris.

Morten Kjørstad

Morten Kjørstad.

Foto: Rovdata

– Fordi paret markerer revir for å fortelle artsfrender at her er det opptatt. Vi kan ikke si det sikkert, men det er veldig sannsynlig at det er en av østmarkaulvene, sier Morten Kjørstad, leder for Rovdata.

Det at filmen ble tatt på samme sted der de to østmarkaulvene er fotografert tidligere, og at dette stedet er sentralt i reviret er også med på å styrke sansynligheten for at det er Frøya eller Fenris vi ser her.

– Hadde vi fått en skitprøve

Det er ikke mulig å si med sikkerhet om det er Fenris eller Frøya som lusker på filmen, men mye tyder på at det er Fenris vi ser.

– En hann er vanligvis større og kraftigere. Man kan også se på hodefasongen, men det er vanskelig å konkludere. Hadde vi funnet en skitprøve, kunne vi gjort en DNA-analyse og vært sikre.

Det er heller ikke mulig å si helt sikkert om Fenris og Frøya har fått valper før snøen kommer, slik at vi kan se eventuelle spor, men etter all sannsynlighet har de det.

– Normalsituasjonen er at det blir valpefødsel når vi har et etablert par, som etablerer seg før brunsten, og det var tilfellet her.

Siden ulvevalper blir født i slutten av april eller i mai, og bildet er tatt 6. juni er det større sannsynlighet for at Frøya ligger i hiet og dier, og at Fenris er den som lusker ute etter mat.

– Vi vet ikke om det er hannen som går ut etter mat på filmen 6. juni, men dette er i den første perioden da valpene er mest avhengig av moras produksjon av melk, så det er trolig. Etter hvert kan valpene gå ut med foreldrene.

Og når flytter ulvesmåttinger hjemmefra?

Det varierer litt. Ulv er flokkdyr. Noen valper forlater mor og far og flokken neste vår når de er rundt et år.


– Men noen er lengre i territoriet, noen til høsten, andre til neste vår eller enda lengre. Det er individer dette og de gjør individuelle valg.

– Vet dere noe om hva som påvirker de valgene?

– Nei, så langt er man ikke kommet med forskningen, sier Morten Kjørstad, leder for Rovdata.

Ulvefilmen er tatt av et viltkamera som Norsk institutt for naturforskning har satt ut for å kartlegge gauper. På filmen ser det ut som opptaket er fra 2. mars 2011, men kameraet var feilinnstilt og opptaket ble gjort 6.juni i år.

– Det vet vi fordi det på samme sted sto et stillbildekamera som også tok ulven, og det viste 6. juni. Men dette bildet ble dårlig, sier Morten Kjørstad.

Ulv i Østmarka fotografert av viltkamera

Dette er det første bildet av Fenris, tatt i Enebakk i vinter.

Foto: Magnus Holmsen Utsigt/viltkamera