Hopp til innhold

Ett av tre jødiske barn hetses på skolen

Ett av tre jødiske barn i Oslo-skolen sier de er utsatt for jødehets. Byrådslederen i hovedstaden er sjokkert.

Video Jødehat i Osloskolen

VIDEO: 99,99 prosent av mine jødiske venner har opplevd jødehets på skolen, forteller Hedda Savosnick.

En ny rapport som ble lagt frem tirsdag avdekker omfattende jødehets i skolen i Oslo.

Ett av tre jødiske barn sier de ofte blir utsatt for antisemittisme. Nå varlser byrådslederen i Oslo tiltak for å bekjempe religiøs mobbing.

Jøde som skjellsord

– At jeg har stor nese og er gjerrig.

Jødiske Yael A. Regev beskriver noen av de negative kommentarer hun har fått slengt etter seg på grunn av sin religiøse bakgrunn.

Hun er en av få jøder som har våget å stå fram og fortelle om antisemittisme i skolen. Negative handlinger på bakgrunn av religion er svært utbredt i Oslo-skolen.

– Din jøde eller din terrorist er ord som folk kan slenge ut, uten at de vet hva som ligger bak, sa elev ved Ila skole, Aila Sinober til NRK i fjor.

Oslo kommune sin kartlegging om rasisme og antisemittisme viser at nesten hver tiende elev i ungdomsskolen har opplevd negative hendelser på grunn av sin religion eller tro.

Artikkelen fortsetter under grafikken

Rapport om antisemittisme i Osloskolen

Kommune sin kartlegging om rasisme og antisemittisme viser at flertallet av skoleelevene i Oslo oppfatter ordet 'jøde' som noe negativt.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– Jødene er den gruppen som er mest utsatt for negative hendelser. På spørsmålet om man har opplevd at jøder har blitt brukt til å beskrive noe negativt på skolen, så svarer over halvparten ja, sier fagansvarlig for rapporten, Anne-Britt Gran.

Anne Sender i Det Mosaiske Trossamfund er ikke overrasket.

– Vi har vist dette lenge, og er ikke overrasket over resultatene fra undersøkelsen. Det er likevel veldig bekymringsfullt og det er mange ting å ta tak i, sier hun til NRK.

Hør hele intervjuet med Anne Sender

Manglende kunnskap ikke årsaken

Hva som er årsaken til holdningene kommer ikke fram i undersøkelsen, som blant annet måler elevenes assosiasjoner til ulike begreper.

Men elevene har vært gjennom en kunnskapstest for å se om manglende kunnskap kan være årsaken til negative holdninger.

– Kunnskapsnivået kunne vært betydelig høyere, men undersøkelsen viser likevel at det er ikke er sammenheng mellom kunnskap og holdninger. Det gjør det jo også mye vanskeligere, med tanke på at det ikke bare handler om å betydningen av andre verdenskrig, jødedom og Islam, sier Gran.

Det er bare 160 jødiske elever i osloskolen. Langt fra alle disse har deltatt i undersøkelsen, men tendensen er likevel klar. Mer enn 50% av elevene har opplevd at jøde har blitt brukt for å beskrive noe negativt.

Jeg kan si med sikkerhet si at jeg ikke kjenner noen jødisk ungdom som ikke er berørt av jødehat.

Yael A. Regev.

Video Jødehats-rapport

VIDEO: Jødiske Yael A. Regev forteller at hun får negative kommentarer slengt etter seg på grunn av sin religiøse bakgrunn.

Varsler tiltak
Stian Berger Røsland

Antisemitismen er sterkere i Oslo-skolen enn byrådsleder Stian Berger Røsland hadde trodd.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Det er Utdanningsetaten som våren 2011 kartla kunnskaper og holdninger på området rasisme og og antisemittisme blant elever på 8.–10. trinn i Oslo-skolen.

Av totalt 48 skoler og 14 456 elever ble det trukket et tilfeldig utvalg av 2/3 av klassene, til sammen 7212 elever. Tilsammen har 5600 elever svart.

Byrådsleder Stian Berger Røsland fikk tirsdag rapporten han selv har bestilt.

Antisemitismen er sterkere enn han hadde trodd.

– Her er det små barn som opplever å bli trakassert fordi de tilhører en religion. Det er hjerteskjærende og utålelig.

33 prosent av jødiske barn rammes av rasisme ofte, mens bare 5,3 prosent av muslimske barn opplever det samme. Nå varsler byrådslederen tiltak.

– Vi ser for oss å lage en presisering i vår lokale lærerplan i Oslo, som skal kreve mer kunnskap og større forståelse om antisemittisme og religiøs rasisme, sier Røsland.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.