Hopp til innhold

Oslo-elever vil ha OL

58,1 prosent av elevene i hovedstadens videregående skoler ønsker at Oslo skal søke om De olympiske og paralympiske vinterleker i 2022.

Generalsekretæren i Idrettsforbundet, Inge Andersen, tror skolevalgene kan få de eldre velgerne til å gå fra et NEI til JA - til OL i Oslo.

Generalsekretæren i Idrettsforbundet, Inge Andersen, tror skolevalgene kan få de eldre velgerne til å gå fra et NEI til JA, til OL i Oslo.

I sammenheng med gårsdagens skolevalg, fikk elevene i Oslo-skolene også si sin mening om OL-spørsmålet. Og den yngre generasjonen ønsker seg OL til Oslo.

– Resultatet opplever jeg som et uttrykk for ungdommens fremtidsoptimisme, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H).

32,7 prosent av elevene ønsker ikke at Oslo går videre med søknaden, mens 9,2 prosent har avlevert blank stemme. 17 skoler deltok i folkeavstemningen.

Ser man bort fra de blanke stemmene sier 64 prosent av ungdommene ja til OL i Oslo i 2022, mens 36 prosent sier nei.

– Gir oss en mulighet

Får gifte seg i Rådhuset, Stang

Ordfører i Oslo, Fabian Stang.

Foto: Eide / NRK

Stang er blant de som ønsker seg et Oslo-OL i 2022. Han mener vi bør respektere elevenes mening når vi skal velge ja eller nei.

– De ønsker å få oppleve OL, som mange av oss litt eldre har opplevd, med den samfunnsutviklingen det innebærer og den stimulansen det er for barn og unge som driver med idrett.

– Meningsmålingene i det siste viser at Oslo-folk gir tommelen ned til OL, mens ungdommen sier ja. Tror du dette vil påvirke folkeavstemningen?

– Det tror jeg har en stor betydning for folkeavstemningen. Jeg tror vi som er litt voksne og litt mette, og som ikke er så optimistiske som de unge, har lett for å si nei. Vi gir dem en muligheten ved å si ja, sier ordføreren.

– Positivt at så mange stemte nei

Marianne Borgen

SVs gruppeleder i bystyret, Marianne Borgen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

SV er i utgangspunktet imot både OL og folkeavstemningen.

Men SVs gruppeleder i bystyret, Marianne Borge,n ønsket likevel at 16-åringer skulle ha stemmerett i selve folkeavstemningen, noe som ble nedstemt i bystyret.

Borgen fikk likevel resten av bystyret med seg på å arrangere folkeavstemning sammen med skolevalgene ved byens videregående skoler.

– En avstemning er en avstemming, og jeg merker meg at det var et flertall for OL. Men jeg syntes det var positivt at så mange ungdommer også var kritiske.

Borgen sier det ikke var spesielt overraskende at ungdommen ønsker seg OL, men sier det ikke endrer hennes syn på lekene.

– Vårt primære syn er at Norge og Oslo må si at nok er nok, og gjøre det klart at vi er bekymret over pengebruken ved et slikt arrangement.

Gruppelederen understreker at SV ikke er prinsipielt imot OL.

– Når vi ønsket at elevene skulle ha en mening, så er det for at vi må lytte til dette. Så får vi se på hva resultatet av folkeavstemningen blir, også må vi ha en diskusjon på hva dette vil si, sier Borgen.