Hopp til innhold

Elever føler seg stigmatisert av lærer etter Dagsnytt 18-debatt

Elever ved Ulsrud videregående skole kritiserer lærer Simon Malkenes for å ha brukt virkelige eksempler fra klasserommet for å illustrere uro i skolen.

Simon Malkenes forteller om en umulig skolehverdag.

MALKENES I DAGSNYTT 18: Lærer og lektor ved Ulsrud videregående skole, Simon Malkenes, leser høyt fra notatene sine fra en skoletime på Ulsrud videregående skole i radioprogrammet Dagsnytt 18.

«Vi følte oss tråkket på i Dagsnytt Atten», skriver elever ved Ulsrud videregående skole i Oslo i et leserinnlegg i Aftenposten.

5. mars var lærer og lektor Simon Malkenes i radioprogrammet Dagsnytt 18 på NRK. Der beskrev han en undervisningstime i en klasse der elevene skaper mye uro:

Dag 1. Vi er i gang her. R kom sju minutter for sent. B kom 08.30. K er borte. P har ikke bok. M har ikke bok. R og M jobber ikke, sitter på telefon. Nå krangler R og S høyt. D synger. S kaller R for tulling og jævla inder. B lager prompelyd. B og R diskuterer om B skal jobbe. S roper at han har jobbet, og at han nå skal begynne. Nå må jeg avslutte timen.

Skoler i Oslo.

ULSRUD VIDEREGÅENDE SKOLE: Elevene føler seg stigmatisert etter at lærer fortalte om uro i klassen på direkten i radio.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

21 lærere ved Ulsrud skrev i Aftenposten 17. mars at historien ikke var ment for å krenke elevene, men for å kritisere ordningen med fritt skolevalg i Oslo.

Lærerne mener ordningen gjør at de faglig dyktige elevene søker seg til visse skoler, mens andre, som Ulsrud videregående, i hovedsak får mange av de sårbare elevene med større utfordringer.

Føler seg stigmatisert

Ulsrud-elevene skriver på sin side at Malkenes' beskrivelse av dem «føltes stigmatiserende, som å bli tråkket på».

«Det er fint at noen sier ifra for å prøve å endre på systemer som ikke fungerer, men ikke bruk oss elever som virkemiddel for å oppnå dette», skriver elevene i innlegget i Aftenposten.

De håper at Malkenes og andre lærere som skriver eller uttaler seg om skolen eller elevene, neste gang forteller om det som oppleves som fint på skolen. For det er faktisk en del, bedyrer skoleelevene.

– Sprer dårlig rykte

NRK har snakket med flere elever ved Ulsrud videregående. De mener Malkenes skaper et skjevt bilde av skolen.

– Han sprer et dårlig rykte om skolen. Dette gjelder ikke for hele skolen, men bare for den klassen. Det gjelder noen få elever, men ikke de fleste av oss, sier flere elever som ønsker å være anonyme.

Lærer Simon Malkenes skriver i en e-post til NRK at han mener det er bra at elevene ytrer seg.

– Jeg synes det er flott at elever bruker ytringsfriheten sin og kjemper for en bedre og mer rettferdig skole for alle. Det heier jeg på, sier Malkenes.

Han har imidlertid ikke besvart NRKs spørsmål om innholdet i kritikken fra elevene.

NRK har også vært i kontakt med rektor ved Ulsrud skole, som sier han ikke har noe behov for å kommentere saken.