Eldreraner dømt

En 39 år gammel mann ble i dag dømt til fire års fengsel for flere grove ran av eldre kvinner i Oslo i fjor.

Eldre kvinne
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

En 39 år gammel mann ble i dag dømt til fire års fengsel for ranene på ni eldre kvinner i løpet av det siste året. I tillegg må mannen betale 3000 kroner i erstatning til hver av ofrene.

Dømt for ni grove ran

Mannen angrep de eldre kvinnene bakfra før han har stakk av med veskene deres. Til sammen ni kvinner skal ha blitt ranet av 39-åringen som første gang slo til på kvinnedagen i fjor. Ofrene ble svært oppskaket av overfallene. 

- Det er ikke greit å bli utsatt for slike ting i det hele tatt. Eldre damer må kunne gå på gaten med veskene sine uten å frykte for ran, sier statsadvokat Olav Helge Thue.

Måten ranene ble gjennomført på ga ofrene få muligheter til å gjenkjenne gjerningsmannen. Mannen har også ha blitt sjekket opp mot 25 andre liknende ran, uten at det ble funnet grunnlag for å tiltale ham for disse. 

Forhåndsdømt av politiet

Raneren har sittet i varetekt siden juni i fjor. I følge forsvareren, Berit Reiss-Andersen har klienten blitt forhåndsdømt av politiet.

- Det er en helt annen dimensjon på denne saken enn den som politiet rettet mot min klient i vinter da de mente han var ansvarlig for rundt 30 tilfeller av eldreran. Man skal ikke rette anklager mot mennesker som det ikke er grunnlag for, sier Reiss-Andersen.

39-åringen innrømmet fem av forholdene, og er også tidligere dømt for eldreran.