Hopp til innhold

Eldreombud: – Dette er en uverdig måte å behandle eldre på

Sosial og eldreombudet i Oslo mener kuttene i eldreomsorgen kommer på feil tidspunkt. På Furuset sykehehjem er Kaare Jensen (94) en av flere som må flytte nå rett før og i løpet av sommerferien.

Kaare Jensen

MÅ FLYTTE: Siste kaffekopp for Kaare Jensen på Furuset sykehjem. I dag måtte han flytte ut.

Foto: Kjetli Grude Flekkøy

I går fortalte NRK historien til Kaare Jensen som med to dagers varsel måtte flytte til et nytt sykehjem, fordi byrådet i Oslo legger om og kutter rundt 100 sykehjemsplasser.

– Det tar på. Det gjør det, vedgår Jensen.

– Vi trodde han skulle få lov til å være i fred på Furuset resten av sitt liv, sier svigersønnen Roar Svendsen.

I dag hjalp han og kona 94-åringen med å pakke ned og flytte. Onsdag fant de brevet som varslet om at posten skulle stenges og at beboerne måtte flytte.

– Vi fikk beskjed om at det skulle skje så fort som mulig, og at flyttingen allerede skulle starte på fredag litt avhengig av hvilke sykehjem man blir tildelt plass på.

Ber byrådet om å snu

Anne-Lise Kristensen, som er sosial og eldreombud i Oslo, mener behandlingen av de eldre er uverdig.

Anne-Lise Kristensen

Sosial- og eldreombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen er skuffet over behandlingen de eldre har fått.

Foto: Presse

Hun kritiserer byrådet for å gi folk beskjed like før ferien om at de må flytte ut av hjemmet sitt og inn på et nytt og ukjent sted.

– Tenk på alle pårørende som er midt i ferien sin og får beskjed om at mor eller far eller en ektefelle skal flytte i løpet av kort tid, uten å fått noen informasjon tidligere. Jeg syns det er en uverdig måte å behandle eldre mennesker på, sier hun.

Etaten beklager

Kristensen har sendt brev til sykehjemsetaten hvor hun ber dem om å ta seg bedre tid i prosessen.

Totalt er det drøyt 100 langtidsplasser på sykehjem i Oslo som skal bort, fordi det ifølge byrådet blir færre eldre som trenger langtidsplasser.

– Vi beklager at noen pårørende opplever at de ikke har fått god nok informasjon. Dette er omfattende prosesser hvor mange er berørt og vi har full forståelse for at det oppleves som krevende å måtte flytte i løpet av kort tid. Mange har allerede valgt seg nye langtidshjem og vi skal nå vårt beste for at overgangen skal bli best mulig, sier etatsdirektør Helge Jagmann i sykehjemsetaten til NRK.

– Ingen har måttet flytte på dagen. Samtidig tar vi med oss tilbakemeldingene slik at de som nå har bestemt seg for hvor de ønsker å flytte, får tilbud om noe mer tid før de flytter, legger han til.

Forsvarer kutt

Tiltak mot babyvold

Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) mener at de styrker eldreomsorgen ved å gjøre det bedre og tryggere for folk å bo hjemme lenger.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Byårdet for eldre, helse- og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV), avviser kritikken.

Hun sier pengene fra langtidsplassene som forsvinner skal gå til å styrke eldreomsorgen ytterligere.

– Vi har gått til valg på at vi skal ha 500 årsverk i bydelene knyttet til at folk skal kunne bo hjemme trygt. I år bevilget vi penger til 100 nye stillinger og så skal vi trappe videre opp, sier Thorkildsen.

Byråden sier hun skal snakke med sykehjemsetaten og sjekke opp i saken om hvordan beboerne har blitt varslet om at de må flytte. Hun forklarer at sykehjemmene som må kutte eller stenge er valgt ut fordi de er gamle og dårlig egnet.

– Furuset aldershjem og St. Hallvarshjemmet er sykehjem som lenge har stått på listen for å avikles, sier Thorkildsen.

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) møter pasientombud Anne-Lise Kristensen til debatt om sykehjemsplasser i NRK Østlandssendingen sitt TV-studio. Programleder er Knut-Martin Løken.