NRK Meny
Normal

Elbilene får bli i kollektivfeltet

Elbilene i Oslo får lov til å fortsette å bruke kollektivfeltene, ifølge samferdselsbyråd Guri Melby (V). Hun vil heller vurdere å fjerne gratis bompassering for elbilene.

elbil

Elbilene får foreløpig bli i kollektivfeltene i Oslo, sier samferdselsbyråd, Guri Melby. Hun vil heller se på muligheter for et eget miljøfelt i tillegg til kollektivfeltet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Guri Melby
Foto: Eirin Eikås / NRK

– Det er ikke aktuelt å kaste elbilene ut av kollektivfeltet i Oslo. Vi mener det er viktig å beholde de fordelene som elbilene har, sier samferdselsbyråd Guri Melby (V).

For selv om en ny telling fra Statens vegvesen viser at hele fire av fem kjøretøy i kollektivfeltet er elbiler, vil byråden heller se på nye løsninger som skal forhindre kø i kollektivfeltet.

– I Oslo setter vi nå i gang en utredning i samarbeid med Statens vegvesen som skal se på muligheten for et eget miljøfelt i tillegg til kollektivfeltet, sier Melby og legger til at miljøfelt er spesielt aktuell på de store innfartsårene til Oslo.

I går kom det fram at statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, ikke vil fjerne elbilene fra kollektivfeltet med mindre initiativet kommer fra de aktuelle kommunene selv.

Foreslår å fjerne fritak for bompenger

Daglig kjører det omtrent 1.350 elbiler, 120 busser og 100 drosjer i kollektivfeltet, ifølge tellingen.

– Også elbiler tar plass på veien, og det er ikke et mål at folk skal bruke elbil istedenfor å gå, sykle eller reise kollektivt, sier Melby.

Derfor mener Melby at det er viktig å være åpen for forandringer, men mener at endringene må gjøres gradvis.

Hun foreslår at fritak for bompenger kan vurderes på nytt.

– I Oslo går mellom 60 og 80 prosent av bompengene til å videreutvikle kollektivtilbudet. Denne dugnaden for kollektivtrafikken bør elbilister også delta i, mener Melby

Saken fortsetter under bildet.

E18 ved Sandvika

Daglig bruker omtrent 1350 elbiler, 120 busser og 100 drosjer kollektivfeltet. Bildet er fra E18 ved Sandvika sentrum.

Foto: Jens O. Kvale. / SCANPIX

Flere elbiler i trafikken

Telingen fra Statens vegvesen viser at det i perioder er opp til 85 prosent elbiler i kollektivfeltet på E18 mellom Blommenholm og Høvik.

Det er første gang Vegvesenet har gjort en slik telling av elbiler. En ny telling vil bli gjort i høst, sier Allan Stokke ved Trafikkseksjonen i Statens vegvesen Oslo.

– Det er imidlertid klart at det har blitt mange flere elbiler i trafikken og at dette fører til mer trafikk i kollektivfeltene enn før, sier Stokke.

I seg selv er ikke økningen problematisk fordi elbilen utgjør en liten andel av den totale biltrafikken, sier Stokke. Han presiserer at trafikktellingen utelukkende er en registrering.