NRK Meny
Normal

Ekstremt mild og våt desember

Ekstremværet fortsetter: Desember har vært åtte grader varmere enn normalt i Oslo.

Regn
Foto: KVALE, JENS O / SCANPIX

Fortsetter mildværet i desember, vil det bli satt en rekke nye temperaturrekorder. Oslo vil da trolig oppleve sin varmeste desember på mer enn 100 år, spår Storm Weather Center.

I Oslo er middeltemperaturen for de første to ukene i desember hele åtte grader høyere enn normalt.

- Dersom det milde været fortsetter, vil det bli satt en rekke nye desemberrekorder for middeltemperatur, sier meteorolog Roar Inge Hansen ved Storm Weather Center.

Ett av de varmeste år

Prognoser for de neste ti dager tyder på fremdeles mildt vær i Sør-Norge. Sannsynligheten er dermed stor for at Oslo vil oppleve sin varmeste desember på mer enn 100 år.

Også året 2006 vil bli et av de aller varmeste her i landet.

Sola ved Stavanger, som har målinger tilbake til 1935, vil garantert slå sin gamle rekord som er på 8,7 grader i middeltemperatur gjennom hele året, mener Hansen.

For å unngå rekord må middeltemperaturen resten av måneden ligge på 4-5 minusgrader, sier han.

Rekord

Flere steder på Vestlandet har fått over 500 millimeter nedbør så langt i desember. Samnanger i Hordaland har desemberrekorden med 1064 millimeter fra 1975. Stasjonen Takle i Sogn mangler nå 500 millimeter for å slå denne rekorden.

I Bergen har det falt 351 millimeter nedbør til nå i desember, mens desemberrekorden er på 568 millimeter fra 2004.

Nedbørsrekord

Fortsetter dette våte været kan altså flere rekorder stå i fare for å bli slått. I Bergen har det regnet hvert eneste døgn siden 28. oktober.

Dermed er det 48 døgn siden det sist var opphold ett helt døgn i Bergen. Rekorden er på 59 døgn, nemlig i januar 1975.

Derimot har det vært uvanlig tørt i store deler av Nord-Norge og Trøndelag. I Tromsø har det til nå i desember kun falt 16 millimeter nedbør.

Rekordvarm høst

Også høsten var rekordvarm i år. Det har aldri vært målt en varmere høst i Oslo. Også andre steder i landet har varmerekordene falt som fluer.

Mesteparten av Sør-Norge har aldri opplevd en så mild høst som årets.

Det er særlig Vestlandet sør for Sognefjorden, og størsteparten av det østafjelske som har opplevd en helt uvanlig høst. Også lenger nord, med unntak av Finnmark, har det vært mildere enn normalt, men det er Sør-Norge som aldri har opplevd maken.

Det sjette varmeste i verden 

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) opplyser at året 2006 ligger an til å bli det sjette varmeste året som noensinne er registrert. Sikre resultater og fakta vil bli publisert først i mars 2007.

Første del av 2006 var uvanlig mild i store deler av Nord-Amerika og vestre deler av de Europeiske Arktiske øyer.

I Asia, Russland og deler av Øst-Europa opplevde en harde vinter tilstander, mens Canada hadde sin mildeste vinter og vår noensinne registrert.

Spitsbergen hadde for januar og april temperaturøkninger som lå 12.6 og 12.2 plussgrader over snittet. Det er månedsrekorder for begge.

Lengre tørkeperioder

Lange perioder med tørke fortsatte i 2006 i deler av Afrika nærmere bestemt i Burundi, Djibouti, Eritrea, Etiopia, Kenya, Somalia og Tanzania.

Somalia ble rammet av den verste tørkeperioden i løpet av et tiår. Australia og også i noen grad USA ble rammet av tørke. I USA bidro dette til en rekordsesong for skogbranner.

Tørken fikk også konsekvenser for Kina og Brasil.

Mye nedbør og flom

Marokko og Algerie opplevde kraftig flom som resulterte i store ødeleggelser av infrastruktur. I Tindouf, en del av Sahara ørken, førte et kraftig nedbør til ødeleggelse av 70 prosent av avlingene.

Somalia er likevel det landet som har sett størst konsekvenser av nedbøren i flere steder har det vært seks ganger mer nedbør enn normalen, ifølge WMO. Dette har endret leveforhold for flere hundretusener av mennesker.