Normal

Ekstrem adventstid

Havet stiger, golfbanene holder åpent, myggen angriper og meteorologene måler pollen. God advent!

Golf i desember
Foto: Gunnar Grøsland / NRK

Golferne i Bærum fått en ny vår. Haga golfbane har åpnet for andre gang denne sesongen. For første gang er det mulig å spille utendørs golf i osloområdet i desember.

Det er litt regn i lufta. Det er litt surkling når vi går mellom hullene på golfbanen. Men det betyr ingenting for golfentusiastene.

På haga golfbane i Bærum har de sin egen lille klimastasjon. Denne grafen viser gjennomsnittstemperaturen i jordsmonnet i desember. Den har ligget rundt 4-5 grader. Derfor skal ikke gresset ta skadet av at golfbanen er åpen.

Myggen angriper

Også myggen trives i den milde desembermåneden. I Oppegård forteller en familie at de har fått et nytt husdyr i desember.

- Når man snakker om fluer og andre smådyr, har vi hjemme hos oss fått myggestikk i den siste uken, forteller Anne Lise Holthe.

Familien mener de særlig er plaget av én mygg, som de til og med har navngitt:

- ”Husmyggen” Antonine lever fortsatt på et eller annet lurt sted i huset. Hun kommer kun frem til nattlige angrep. Da setter hun i gang det rene jagerangrepet, høylydt og effektivt!, forteller Holthe.

- Det må jo være ekstremt, når man kan klø på myggestikk samtidig med å åpne julekalender her i Norge, legger hun til.

Springflo i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Folk lengter etter vinteren

Etter flere uker med regn og mellom fem og ti varmegrader ønsker nå mange snø og vinter.

Hør: Folk om vær og vind

For en stund tilbake så det ut til at vintern var i anmarsj. Det første snøfallet kom og kvikksølvet i gradestokken begynte å krype under null. Men vinteren kom aldri skikkelig.

Det kan nesten virke som om kong Vinter har dratt på ferie. Og på vinterkongenspplass sitter det nå en kar som har hovedfag i reng og plussgrader.

Springflo i Oslofjorden

Det er ikke bare temperaturene som er ekstreme for årstiden. Vannstanden i Oslofjorden ventes i stige inntil 60 cm frem til klokka 18 i kveld på grunn av springflo.

Hos fylkesmannens beredskapsavdeling har de nå sendt ut varsel til alle berørte kommuner. Johan Løberg Tofte ved beredskapsavdelingen ber folk følge ekstra godt med i ettermiddag:

- De som har interesser langs fjorden, særlig båteiere, må passe på, og se til at ikke fortøyningene er for stramme. De som har andre eiendeler langs fjorden må også være obs, i og med at vannet kommer til å stå uforholdsmessig høyt i forhold til normal flo, sier Tofte til NRK Østlandssendingen.

Pollenregistrering
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Pollensesongen har startet

Prøvene viste tirsdag spor av pollen da Det norske meteorologiske institutt (DNMI) startet registreringen omtrent to måneder før skjema.

Det rekordmilde høstværet har ført til sesongforvirring i planteriket. Meteorologisk konsulent Jan-Inge Hansen ved DNMI opplyser at det var spor av pollen i prøvene som tirsdag ble sendt til analyse ved NTNU i regi av Norges astma- og allergiforbund.

Prøvene som viser spor av pollen ble tatt på Blindern i Oslo. Avhengig av hva analysene ved NTNU viser, kan det også bli satt i gang prøvetaking i Kristiansand, Stavanger og Bergen.

Mange har fortalt at de har fått allergiplager, og det kan bli flere dager med pollen.

- Langtidsvarselet forteller om ytterligere fem-seks dager med mildvær, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.

Golfer i desember
Foto: Gunnar Grøsland / NRK