Hopp til innhold

Eksplosiv økning i ambulansebruk

Ali Farah-saken har ført til en kraftig økning av pasienter som kommer til legevakten i Oslo via ambulanse.

Sofienbergparken
Foto: Caroline Drefvelin

I august og september ble 20 prosent flere av legevaktens pasienter brakt i ambulanse enn for ett år siden.

- Nå opplever vi at mange som blir brakt inn her kanskje ikke er så sjuke, sier avdelingsoverlege ved legevakten, Anne Kathrine Nore.

Hun er ikke overrasket over den eksplosive økningen av folk som kommer med ambulanse til legevakten i Oslo. I august og september i år har omtrent 200 flere pasienter kommet via ambulanse til legevakten enn samme periode i fjor. Det er en vekst på over 20 prosent.

- Jeg tror at grunnen til dette er saken i Sofienbergparken. Den utviklingen er helt forventet, dette tar vi helt rolig, sier Nore.

Enorm kritikk

6. august nektet ambulansepersonell å bringe hardt skadede Ali Farah til legevakten. Farah måtte ta drosje til legevakten, og ble senere liggende i respirator i flere uker. I ettertid har kritikken av ambulansetjenesten og Ullevål Universitetssykehus vært enorm.

Les: - Ledelsen bør gå

- Det har helt klart slått ut sånn at flere pasienter nå fraktes med ambulanse til Legevakten, enn hva tilfellet var tidligere, sier avdelingssjef for ambulansetjenesten i Oslo og Akershus, Bjørn Karr.

Stjålet ambulanse

Ifølge Karr har det som skjedde i Sofienbergparken 6. august gitt viktig lærdom.

- Den hendelsen har satt et veldig klart fokus på når velger man å la pasienten være igjen. Fokus utenfra er klart sterkere og vi ser at noen blir urolige eller opplever det som et sterkere press, sier han.

- Man overlater i større grad prioriteringene til Legevakten, sier Karr.

Økt sikkerhet

Helse- og sosialombud Petter holm mener tendensen betyr økt sikkerhet for borgerne i Oslo og Akershus.

- Det betyr at man har tatt situasjonen alvorlig og antakelig endret på praksisen til fordel for publikum.