Druknet ettåring i en bøtte med vann, ankesak startet i retten tirsdag

Moren innrømmer at hun holdt hodet til datteren i en bøtte med vann så hun døde av det. Vennen hennes, som også ble dømt i tingretten, mener han bør frifinnes.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller og forsvarer Geir Hovland

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller og forsvarer Geir Hovland under rettsaken i fjor vår der en kvinne og mann var tiltalt for å ha druknet en baby. Aktor og den tiltalte mannen anket dommen, og i dag begynte ankesaken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

En oktobernatt i 2010 fikk politiet en telefon fra Rikshospitalet om at en liten jente var på vei til sykehuset i ambulanse. Jenta var bevisstløs og ble lagt i respirator. Dagen etter døde hun på sykehuset.

Døren inn til rettsalen

Ankesaken begynte i dag etter at både riksadvokaten og den dømte britiske mannen anket dommen fra Oslo tingrett.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Senere ble moren til jenta tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. I tillegg ble en mann som bor i England tiltalt for det samme. Aktor mener at han via videolink instruerte moren i hva hun skulle gjøre med datteren for å disiplinere henne.

Tingretten ga ikke aktor medhold i at drapet hadde skjedd med forsett, men begge ble dømt for uaktsomt drap. Dommen ble henholdsvis 8 og 9 års fengsel, halvparten av det statsadvokaten hadde bedt om.

De to ble også dømt for grov mishandling i flere måneder før drapet. Blant annet skal moren ha tvunget ettåringen til å spise chili, slått henne, tapet munnen hennes og holdt henne våken når jenta ville sove.

Aktor og den ene forsvareren anket

Mens moren har godtatt dommen, mener den britiske mannen at han ikke kan dømmes til medvirkning hverken for drap eller mishandling - slik han ble dømt til i tingretten.

– Min klient har ikke noe med disse handlingene å gjøre, sier forsvarer René Ibsen.

Forsvarere mener klienten bør frikjenens for medvirkning til drap

Den tiltalte britiske mannen bør frifinnes, mener forsvareren hans René Ibsen. Mannen ble utlevert til Norge i desember 2012.

Moren erkjenner at hun holdt hodet til datteren sin på ett år og ni måneder i en bøtte med vann så hun døde av det, men nekter straffskyld for forsettlig drap.

– Det avgjørende i ankesaken blir hva de tiltalte forsto om konsekvensene av det de gjorde, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller.

Riksadvokaten anket dommen fordi han mener de skulle vært dømt for forsettelig drap

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller mener det foreligger forsett og ikke bare uaktsomhet, og riksadvokaten har derfor anket saken.

Holder på frem til påske

Det blir også viktig å avklare hvilken rolle den britiske mannen hadde.

– Var han initiativtager, pådriver eller passiv tilskuer, spurte Schløsser Møller i innledningen sin i retten i dag.

Faren til den lille jenta bodde i Pakistan da datteren døde. Han hadde ikke oppholdstillatelse, men planen var å flytte til Norge.

I 2012 kom han til landet, og var til stede i retten i dag. Han fikk tilkjent 120.000 kroner i erstatning i tingretten, men også dette beløpet er anket.

Skyldspørsmålet i ankesaken skal avgjøres av en 11 mann stor jury, og det er satt av 23 dager til saken.