Selv om mat og helse er et av de sentrale temaene i Aktivitetsskolen, er det langt fra alle elevene som får et daglig måltid på skolefritidsordningen.
– Vi har valgt å prioritere oppgavene med å tilby aktiviteter for barna, sier leder for Aktivitetsskolen på Disen skole, Liv Skaare.
Med to komfyrer og en vask har Skaare og kollegaene en utfordring om de skal lage mat til alle elevene.
– Her er det fire bord med langbenker og to kjøkkenbenker. Skulle vi servere mat til 320 barn tror jeg vi må bygge ut, sier hun.
► Bør alle elever få mat på skolefritidsordningen? Si din mening under artikkelen.
En av tre
En ringerunde NRK har utført viser at en av tre skolefritidsordninger i Oslo serverer lite eller ingen mat til elevene sine.
Flere sier dårlige kjøkkenfasiliteter og for lite resurser er grunnen.
– Hva bruker dere matpengene som blir betalt inn til?
– Vi bruker pengene til frukt som blir servert alle klassene, sier Skaare.
Det er ikke en god løsning, mener gruppeleder i utdanningskomiteen i bystyre Knut-Even Lindsjørn (SV).
– Vi trenger en opptrappingsplan for Aktivitetsskolen, som sikrer at alle har gode nok kjøkkenfasiliteter.
I rammeplanen til Aktvitetsskolen i Oslo er mat og helse en av de fem viktige læringssøylene. Det skal gi elevene på første til fjerde trinn opplæring om matvaner og skikker, i tillegg til ny energi for å delta i lek og aktviteter.
– Nå må byrådet snu seg, og sørge for at man i løpet av en periode får utbedret de skolene som ikke har gode nok kjøkken, sier Lindsjørn.
Godt nok
– Tallene viser at de aller fleste aktivitetsskoler serverer måltid, enten daglig eller noen ganger i uken, så dette får de fleste til, sier skolebyråd Torger Ødegaard (H):
Han er ikke enig i at manglende matservering ved en av tre skolefritidsordninger er et problem.
– Vi bruker nesten to milliarder kroner på skolerehabilitering i Oslo i år, og det arbeidet kommer til å fortsette frem til skolen fremstår så ny og moderne som den bør være.
Les
fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på .