NRK Meny
Normal

Drillmoro i byen

Det blir mye liv, leven og spektakulære opptrinn i Oslo de neste dagene, når hundrevis av tattooere skal slå seg løs.

HM Kongens garde holdt oppvisning foran Nationaltheatret midt på dagen mandag og startet dermed årets Norsk militær tattoo.

HM Kongens garde foran Nationaltheatret mandag.

– Norsk militær tattoo er enestående i sitt slag, slår tattoo-general Christer O. Johannesen fast. Sjefen for det toårlige arrangementet, egentlig oberst av tittel, har samlet og skal holde styr på 700 utøvere fra åtte land.

Alle er med på selve "tattooen" til helga, men før det byr de på både drilloppvisninger og gratiskonserter i byen.

HMK Gardens 3. drillkompani startet det hele med drilloppvisning foran Nationaltheatret i Oslo midt på dagen i dag (se video).

I morgen klokken 16 viser Den kongelige danske livgarde hva de kan av musikk og drill i Oslo sentrum, og videre frem til fredag blir det konserter og oppvisninger der hver dag.

– Hårene reise seg

Oberst Christer O. Johannesen

Oberst Christer O. Johannesen på Norsk militær tattoo.

Foto: Forsvarets mediesenter

– Hva bør folk glede seg mest til?

– Jeg kom akkurat ut fra prøvene med husbandet vårt, Kongelig norske marines musikkorps, sammen med Club Piruett fra Estland og norske Ingebjørg Bratland, sier korpsveteranen. – Dét fikk hårene til å reise seg på armene!

Esterne og den norske sangerinnen er med i selve tattooen i Oslo Spektrum. Høydepunktet for deg som ikke får med deg noen av forestillingene i Oslo spektrum, blir en parade fra Akershus til Rådhusplassen fredag klokken 13 - med stor konsert etterpå.

– Hvis det da ikke regner, da. Værmeldingen er dessverre grusom. Da må vi avlyse, sier Johannesen og forklarer at instrumentene kan ta skade og våte uniformer ikke rekker å tørke igjen før forestillingen i Spektrum.

Fra Østen

– Men det er altså esterne og marinekorpset som blir det store?

– Vi har hentet inn et orkester fra Japan. Det synes vi er fryktelig eksotisk. Det er også første gang de er i Europa. Vi har hørt dem og ble dødsimponert, også av den sangerinnen de har med seg. Og…

Finale for Johannesen

– Hva gleder DU deg mest til, da?
– …

Det blir stille.

– Finalen i Spektrum når jeg får dirigere 700 utøvere fra ni land, med solister, det blir sterkt. Royal Maries fra England. Hollenderne som er noen av verdens beste. Og Tor Endresen som synger Løvlands «You raise me up», det…

Det blir også finalenummeret for oberst Johannesen, etter mer enn 50 år som musiker og dirigent. Norsk militær tattoo har han hatt hånd om siden oppstarten i 1994. – Finalen kunne nok ikke blitt bedre.

Hjem fra puben

Betegnelsen «tattoo» stammer fra 1600-1700-tallet, da soldater i hollandske og belgiske garnisonsbyer ble kalt tilbake fra puber og kneiper. «Do den taptoe» betyr å sette tappen i øltønna, og en tambur spilte «tappenstrek».

Av og til sto et lite orkester for spillingen, og hvor showpreget det hele ble, var avhengig av hvor fuktig kvelden hadde blitt.

I dag spilles også melodien «Tapto« som rosignal når det er tid for speiderbarn på leir å legge seg.