NRK Meny
Normal

Drikkevann ubeskyttet mot terror

Passordet 0-0-0-0 kunne fram til i vår ha gitt terrorister full kontroll over vann- og avløpssystemet i Oslo kommune.

Nye Oset vannbehandlingsanlegg

En hemmelighetsstemplet rapport avslører at hvem som helst kunne tatt kontrollen over vann- og avløpssystemet i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

En rapport fant så mange sikkerhetshull at den ble hemmeligstemplet.

I rapporten avsløres det at terrorister med en vanlig mobil og det lette passordet kunne overta kontrollen over vannforsyningen i Oslo og fysisk ha kommet seg inn på vannrenseanleggene for å forgifte, stoppe og sabotere drikkevannet til 600.000 mennesker, skriver VG.

De alarmerende funnene i rapporten har allerede ført til at koden ikke lenger gjelder og at viktige deler av sikkerhetshullene nå er rettet opp.

– Svært alvorlig

– Det er veldig alvorlig at sikkerheten har vært så dårlig og at det ikke har blitt oppdaget før, sier leder av kontrollutvalget i Oslo kommune, Frode Jacobsen (Ap).

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) ønsker ikke å kommentere saken, mens byråd for samferdsel og miljø, Jøran Kallmyr (Frp) sier at han på generelt grunnlag vil si at vannsikkerheten i Oslo er veldig god.

Kallmyr understreker at han ikke kan kommentere en rapport som er gradert.

Flere avdelinger sjekkes

Sikkerheten i flere av Oslo kommunes avdelinger skal sjekkes etter avsløringene i vann- og avløpsetaten.

Kontrollutvalget i kommunen ønsker nå full gjennomgang av sikkerheten for å finne ut om det er flere feil og mangler i flere avdelinger.

– Det er alvorlig at en så viktig del av kommunens infrastruktur ikke har vært godt nok sikret. Det er naturlig for oss å sjekke om det er andre sårbare virksomheter i kommunen, sier leder av kontrollutvalget i Oslo kommune, Frode Jakobsen til NRK.