Drepte mamma foran barna

Sønnen på ti år forsøkte å stanse faren da han knivstakk moren foran de tre barna deres. Faren innrømmer å ha drept kona, men nektet likevel straffskyld da rettsaken begynte i Oslo tingrett torsdag.

Kvinne drept på Ulven i Oslo i juni 2015

DREPT: Kvinnen ble funnet knivstukket i en leilighet på Ulven i Oslo, 10. juni 2015. Hun ble fraktet til sykehus, men døde senere av skadene.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Den 35 år gamle mannens tidligere kone ble funnet livløs i en leilighet på Ulven i Oslo i 2015, etter at mannen selv ringte politiet og sa han hadde drept kona si.

Hun ble fraktet til sykehus, men døde senere av skadene. Mannen skal ha stukket sin kone 18 ganger med en kjøkkenkniv i ryggen, brystet og buken.

Ekteparets tre mindreårige barn så at moren ble drept av faren, ifølge tiltalen.

Den eldste, en gutt som da var ti år gammel, skal ha forsøkt å redde morens liv ved å gå imellom foreldrene, men faren dyttet ham bort.

Faren forklarer i retten at han ikke husker noe etter det første knivstikket.

– Etter det blir alt tåkete, sier 35-åringen.

Viste opptak av sønnens avhør

Mannen forklarer for tingretten at han i mange år har hatt psykiske problemer uten å få noen behandling. Han har hørt stemmer i hodet, som har fortalt ham at kona var utro, at de tre barna ikke er hans og at noen kom til å drepe ham og familien hans.

Kona, som var sterkt troende, mente at stemmene var en jinn, et åndevesen som omtales i Koranen, som hadde besatt ham. Hun forsøkte å skaffe åndelig hjelp fra muslimske lærde, uten hell.

Etter en pause i retten spilles det av et lydopptak av den tiltaltes anrop til politiet fra 10. juni for to år siden. Den tiltalte forlater rettsalen under avspillingen. På opptaket snakker han fort og er tydelig opprørt.

– Dere må komme, jeg har drept min kone, sier den tiltalte til nødsentralen.

Han forklarer at han har stukket henne med kniv, men han vet ikke hvor mange ganger.

Etter avspillingen av telefonsamtalen spilles det av et videoopptak av den eldste sønnens tilrettelagte avhør. Han var ti år da drapet skjedde. I opptaket forklarer han hva han og de to yngre søsknene hans så da moren ble drept.

Sønnen forteller hvordan han forsøkte å stanse faren, men at han ikke klarte det.

Sakkyndige: – Ikke tilregnelig

35-åringen ble pågrepet i leiligheten på Ulven kort tid etter at han selv meldte fra om drapet.

Aktor, statsadvokat Irlin Irgens

Statsadvokat Irlin Irgens representerer påtalemyndigheten.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Han er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. I tillegg er han tiltalt for krenking og grov mishandling av barna, fordi de ble vitner til at moren ble drept.

– Det er ingen tvil om hvem som er gjerningsmannen her. Det sentrale temaet blir om vilkårene for dom til psykisk helsevern er til stede, sier aktor, statsadvokat Irlin Irgens.

De rettsoppnevnte sakkyndige psykiaterne, Torgeir Husby og Rita Lyngved, fastslo i sin vurdering at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket og dermed ikke strafferettslig tilregnelig. Statsadvokaten har derfor tatt forbehold om å legge ned påstand om tvungent psykisk helsevern.

Siden januar i år har mannen vært innlagt på psykiatrisk sykehus fordi han ble psykotisk i varetekt. Han er diagnostisert med paranoid schizofreni.

Innrømmer drapet

Mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier i Oslo tingrett at 35-åringen er svært fortvilet over det som har skjedd. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Forsvarer Brynjar Meling

Mannens forsvarer er advokat Brynjar Meling.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

– Han er klar over at han har gjort det, men kan samtidig ikke forstå hvordan han kunne gjøre noe slikt. Han beskriver forholdet til kona som det beste som har skjedd ham, sier Meling.

Både den tiltalte mannen og den avdøde kvinnen er fra Irak og kom til Norge i henholdsvis 1999 og 2004. De giftet seg i 2003. Mannen jobbet som bussjåfør inntil han ble sykmeldt på grunn av psykiske problemer.

De tre barna har fått en bistandsadvokat, Thomas Benestad, som representerer dem i retten.

Flere venner av familien og slektninger er innkalt som vitner og skal forklare seg om forholdene i familien før drapet.

Det er satt av fem dager til saken i Oslo tingrett.