NRK Meny
Normal

Kulturetaten brøt alkoholforbudet på feriekoloni for barn

På feriekolonien Hudøy utenfor Tjøme er det alkoholforbud for alle på øya. Men det var ikke Kulturetaten i Oslo klar over, da de holdt seminar der tidligere denne måneden.

Hudøy feriekoloni

Hudøy feriekoloni er rus- og alkoholfritt. Det var ikke Oslo kommune klar over da de hadde seminar på øya.

Foto: Holmberg, Bjørn-Owe / NTB scanpix

I begynnelsen av juni var de ansatte i Kulturetaten i Oslo kommune på befaring på feriekolonien, som brukes hver sommer av barn og unge, for å gjøre den klar for årets sesong.

Befaringen ble også kombinert med to dagers fagseminar, med sosiale sammenkomster etter arbeidsdagen.

Til middagen og senere på kvelden ble det drukket alkohol noe som er imot reglene på øya.

I ettertid har Stiftelsen Hudøy sendt Kulturetaten en klage.

Feriekoloni for barn

Det er Kirkens Bymisjon og Oslo kommune som driver Hudøy, og gjennom hele sommeren er øya full av Oslo-barn på leir. Det er også grunnen til rus- og alkoholforbudet.

Stiftelsen Hudøy ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK, men skriver i sitt brev til etaten at «det er svært beklagelig at det er ansatte ved Kulturetaten som utviser dårlig dømmekraft ved å bruke alkohol på Hudøy og eksponere dette overfor barn».

Det var en skoleklasse tilstede på øya samtidig med Kulturetaten, og i klagen kommer det frem at barn ble vitne til at det ble drukket alkohol.

I klagen til etaten skriver stiftelsen at «all virksomhet på Hudøy er basert på foreldrenes og foresattes tillit til at barn skal ha det trygt på Hudøy».

Beklager hendelsen

Presseansvarlig i Kulturetaten, Kjersti Tubaas, beklager at barn så at voksne drakk alkohol på øya.

– Vi handlet i tråd med kommunens regelverk, og drakk alkohol etter arbeidstid, men ble ikke oppmerksomme på feriekoloniens regler først etter at klagen kom. Dette beklager vi sterkt.

– Kulturetaten har årlige befaringer på Hudøy før hver utleiesesong. At stiftelsen denne gangen hadde startet utleie samtidig med befaring av eiendommen var derfor svært uheldig. Enda mer at barn ble vitne til å se voksne mennesker drikke alkohol til maten, sier hun.

Etaten sier at de ikke ble gjort oppmerksom på at andre deler av feriekolonien var utleid til skoleklasser.

I sitt svar til Stiftelsen Hudøy skriver de at de tidligere år har kombinert sin befaring av øya med blant annet fagseminar og sosial sammenkomst etter arbeidstid.

– Det kommer vi ikke til å fortsette med, selvfølgelig. Nå som vi har blitt gjort oppmerksomme på reglene så skal vi følge dem. Vi vil fortsatt ha vårt forvaltningsansvar for Hudøy, men finne andre arenaer hvor vi kan kombinere jobb og sosiale tilsetninger, sier Tubaas.