NRK Meny
Normal

Dømt for grovt ran av 12-åring - frikjent for blotting

Mannen ble trodd av retten på at han åpnet buksen for å fjerne en sprøyte.

Hjemmeran p åRodeløkka

HJEMMERAN PÅ RODELØKKA. Politiet leter i området rundt Langgata på Rodeløkka i Oslo etter ranet 19. august. Nå er gjerningsmannen dømt for grovt ran.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

På ettermiddagen onsdag 19.august i fjor brøt en 45 år gammel mann seg inn i et hus på Rodeløkka i Oslo, på jakt etter verdisaker han lett kunne selge for å få penger til narkotika.

Den 12 år gammel jenta som bor i huset er alene hjemme. Da hun oppdager tyven begynner hun å skrike, men mannen holder hånden sin hardt foran munnen hennes.

Nå er en 45 år gammel mann dømt til to år og seks måneders ubetinget fengsel. For dette forholdet - og for flere mindre forhold som narkotikabruk, biltyverier og kjøring i påvirket tilstand.

Ble trodd om blotting

Svein Bakkevig

Politiadvokat Svein Bakkevig.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

Mannen var også tiltalt for å ha blottet seg for jenta, men denne posten ble han frikjent for i Oslo Tingrett.

Han forklarte at han ikke hadde noe ønske om å blotte seg, men at han hadde en sprøyte på innsiden av boksershortsen som han stakk seg på da han bøyde seg fremover mot fornærmede som satt i senga.

I følge tiltalte var det for å fjerne denne sprøyten at han trakk ned olabuksa og boksershortsen.

«Tiltaltes forklaring kan etter rettens syn ikke utelukkes», konkluderer retten.

– Vi vil ikke anke dommen på dette punktet, selvom vi ikke er enig, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Svein Bakkevig.

Anker lengden på straffen

Politiet ba om 2 år og 9 måneders fengsel. Politiadvokat i Oslo politidistrikt Svein Bakkevig er likevel godt fornøyd med dommen.

– Vi er fornøyd med at det ble en kraftig reaksjon her. Riktignok noe lavere påstand, men vi er fornøyd med dommens lengde, sier han til NRK.

Forsvarsadvokat Kim Erling Gerdts

Forsvarer Kim Erling Gerdts.

Foto: Espen Torgersen / NRK

45-åringen anker imidlertid straffeutmålingen til lagmannsretten, fordi han mener den ubetingede fengselsstraffen er for lang.

– Han er jo fornøyd fordi han ble frifunnet for den ene posten som han nektet straffskyld for, sier forsvarer Kim Erling Gerdts.

Han mener det er bra for klienten hans å oppleve å bli trodd i retten om blottingen.

– Men det er også andre gode grunner, som personlige forhold, som skulle tilsi at deler av dommen burde vært gjort betinget så han kunne gått rett over i behandling under soning.