NRK Meny
Normal

Dom i pedofilisak

Juryen har nå trukket seg tilbake for å vurdere om den pedofilitiltalte 33-åringen skal dømmes for overgrepet mot en liten gutt i Furuset bad for drøye to år siden.

Furuset senter
Foto: Vibeke Ravndal / NRK

Aktor og forsvarer var ved 12-tiden tirsdag ferdig med sine prosedyrer, og juryen har nå trukket seg tilbake for å vurdere skyldspørsmålet.

33-åringen er tiltalt for å ha forgrepet seg på en nå ti år gammel gutt i svømmehallen på Furuset bad.

Han er også tiltalt for å ha hengt ut fornærmede, ved å henge opp lapper med guttens bilde og fulle navn, med detaljer fra tiltalen. 

Pedofilisiktet trakasserer offeret
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

33-åringen ble i vinter dømt til to år og to måneders fengsel, men begge parter anket.

Aktor mener mannen bør dømmes til forvaring, på grunn av sin interesse for mindreårige gutter.

33-åringen har jobbet ved 15 skoler i vårt distrikt, og er svartelistet i 70 idrettslag på østlandet.

- Guttens forklaring er troverdig

I sine prosedyrer i dag la aktor Svein Holden vekt på forklaringen til fornærmede i saken, en nå ti år gammel gutt.

- Hans forklaring, sammen med forklaringen til guttens mor og bror, var troverdige. Og de samsvarte på mange punkter, sa Holden i retten.

Det har vært knyttet stor usikkerhet rundt når overgrepet skal ha skjedd. Mens 33-åringen hevder han kun har badet med guttene i svømmehallen en gang i oktober 2004, har moren til gutten forklart at de var sammen i svømmehallen februar året etter.

- Likevel må juryen må ta hensyn til at det dreier seg om forklaringer fra små barn, og at forklaringene ble gitt lenge etter at overgrepet fant sted, fortsatte Holden.

Ifølge aktor er det helt usannsynlig at guttene skulle lyve om et slikt overgrep, og han mener det er uvensetlig når overgrepet fant sted.

- Rettssikkerheten satt på prøve

Forsvareren til 33-åringen, som hevder han er uskyldig, mener at rettssikkerheten virkelig blir satt på prøve i slike saker.

- Juryen må ta stilling til om disse overgrepene virkelig kan ha skjedd i Furuset svømmehall, mens badevakter og andre var tilstede, sa Øyvind Bergøy Pedersen i sin prosedyre.

I tillegg kom han med krass kritikk overfor politietterforskningen i saken.

- Politiet har vært mer opptatt av å etterforske person og ikke sak, sa Pedersen.

Nå har juryen trukket seg tilbake. Deres kjennelse er ventet i løpet av ettermiddagen.

De skal avgjøre om det har skjedd et seksuelt overgrep, etter starffelovens paragraf 195, og om overgrepet kan betegnes som et samleie.

I tillegg skal de ta stilling til om mannen brøt loven da han hang opp lapper med guttens navn, og med detaljer fra tiltalen, etter straffelovens paragraf 132a, som omhandler beskyttelse av aktører i rettsvesenet.