NRK Meny
Normal

Dømt til tvungent psykisk helsevern for parteringsdrap

En 28 år gammel mann ble i Oslo tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drept den 44 år gamle Javier Tapuy med kniv og deretter partert liket.

Oslo Tinghus, frontfasade

Dommen om tvungent psykisk helsevern var enstemmig.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Dommen ble slik aktor og bistandsadvokatene til de etterlatte ønsket.

Drapet på Javier Tapuy skjedde i Falsens gate på Grünerløkka i Oslo 20. oktober i fjor. Han ble drept med gjentatte knivstikk i bryst og rygg.

Drapsmannen hadde to år tidligere fått diagnosen paranoid schizofren, men hadde forut for drapet sluttet å ta medisinene sine.

Skar opp den døde

En måned før drapet leide den tiltalte ut et rom i leiligheten sin til Javier Tapuy.

Den 20. oktober 12.52 ringte drapsmannen til politiet, presenterte seg for en sivilt ansatt og sa at han hadde begått et drap.

Han ble satt over til politivakten, men la på uten å si hva det gjaldt. 12.57 ringte han på ny. Politiet fant ikke grunn til å rykke ut. 18.59 ringte han for tredje gang og sa at han hadde slått ihjel en person som nå lå i leiligheten hans.

Da han ble spurt om detaljene, ble han unnvikende og sa han bare tullet. En patrulje fra beredskapstroppen ble sendt ut og pågrep ham 19.29 ved inngangen til bygården.

Mannen har forklart at da politiet ikke kom, tenkte han at politiet ikke ville ha noe med slikt å gjøre, og at han måtte ordne opp selv. Derfor dro han liket inn på badet og delte det opp for lettere å kunne flytte det.

Det var et grufullt syn som møtte politiet. På badet fant de tre kniver, en baufil og en stavmikser.

Offerets familie i Ecuador har kritisert den seine utrykningen og mener parteringen kunne vært unngått om politiet hadde reagert raskere.

Fikk diagnosen paranoid schizofreni

Drapsmannen ble akuttinnlagt på psykiatrisk avdeling på Lovisenberg sykehus i oktober 2011. Han fikk diagnosen paranoid schizofreni og ble behandlet med forskjellige typer antipsykotiske medisiner.

Fire måneder seinere ble han skrevet ut til tvungent psykisk helsevern på poliklinikk, dvs. uten innleggelse. Det tvungne vernet ble avsluttet i løpet av våren 2012, og etter dette sluttet mannen raskt å ta medisiner.

Høsten 2012 var de pårørende til, den seinere drapsmannen, svært bekymret for helsetilstanden hans. 20. oktober ble han pågrepet og siktet for drapet på Javier Tapuy.

Ble avhørt mens han lå reimet fast

Tiltalte forklarer at han opplevde et veldig tankekjør før drapet, - dvs. at han ikke hadde kontroll over sine egne tanker. Tankene strømmet på uten kontroll og uten moderasjon. Tilstanden var svært plagsom og utmattende. Han fikk det for seg at dersom han drepte, ville tankekjøret stanse.

Fra dommen

Tiltalte har helt siden drapsdagen erkjent at det var han som drepte Javier Tapuy.

Han ble avhørt formelt første gang på Lovisenberg sykehus dagen etter drapet. Da lå han reimet fast, ifølge dommen fordi han var utagerende og sint. Han forklarte at drapet skjedde i nødverge.

Nora Hallén

Nora Hallén er en av 28-åringens forsvarere.

Foto: Hestenes og Dramer

Ved senere avhør gikk han bort fra denne forklaringen, og erkjente at han hadde drept på grunn av psykisk sykdom.

Under rettssaken forklarte han at han ikke hadde noen uoverensstemmelser med den drepte, og at Javier Tapuy holdt seg mest for seg selv på sitt eget rom, men at det var en positiv tone mellom dem.

Nå blir mannen som er dømt for drapet behandlet på Dikemark, og både sykehuset og pasienten mener behandlingen har fungert meget godt.

– Han er interessert i at behandlingen fortsetter. Han er glad for å ha fått god behandling og er blitt mye bedre, sier forsvareren Nora Hallén.

Falsens gate drap, lysere

Politiet har begynt etterforskingen sin i Falsens gate.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK