NRK Meny
Normal

Død kvinne hadde svineinfluensa

Kvinnen i 40-årene som døde søndag er det første dødsfallet som knyttes til svineinfluensa blant norske statsborgere.

Ahus

Kvinnen ble sendt til Ahus da hun døde.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det bekrefter norske myndigheter.

Prøvene ble tatt på Akershus universitetssykehus, dit kvinnen kom etter at hun var død.

- En påminnelse

Den 42 år gamle trebarnsmoren døde i sitt hjem natt til søndag .

Bjørn Inge Larsen

Bjørn-Inge Larsen

Foto: NRK

- Det er alltid tragisk med uventede dødsfall. Et slikt dødsfall er en påminnelse til oss om at denne sykdommen, selv om den er mild for de aller fleste, av og til vil gi kritisk sykdom og død, sier direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Inge-Larsen.

Fylkeslegen ba søndag om innsyn i journalen til den avdøde. Kvinnen skal ha vært syk med influensalignende symptomer i en tid og skal ha fått Tamiflu.

- Vil gå gjennom saken

- Vi har allerede kontaktet legene som skal ha behandlet henne i det siste for å få utlevert journaler for å se på hvilken tilstand hun var i da hun oppsøkte lege og fikk behandling for det som ble antatt å være en influensatilstand, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou til NRK Østlandssendingen.

Petter Schou

Petter Schou

Foto: NRK

De vil nå gå gjennom saken for å se om retningslinjene som myndighetene har lagt for behandling av sykdommen ble fulgt.

- Vi vil se på om hun fikk behandlingen hun skulle, om det ble tatt prøver og om det ble vurdert sykehusinnleggelse, sier han.

Følger opp nærmiljøet

Dersom retningslinjene ikke er fulgt blir det opprettet tilsynssak.

- Da vil vi be om forklaring fra leger og annet helsepersonell som har vært involvert. Dette hjelper ikke den som er død, men kan hjelpe andre som får det samme, sier Schou.

Han forteller at kommunen følger opp kvinnens familie og andre i nærmiljøet.

- Kommunen vil nå sjekke om andre trenger spesiell oppfølging. Kanskje er det andre i nærmiljøet som trenger forebyggende behandling, sier Schou.

Les også: – H1N1 koster over 1,1 milliard

Venter på vaksinen

I slutten av august kom det første svineinfluensa-dødsfallet her til lands. Da døde en dansk lastebilsjåfør på jobb i Norge .

Svineinfluensaen sprer seg langt tregere enn styresmaktene hadde ventet . Over en million nordmenn skulle i disse dager vært smittet, men fram til lørdag var bare 1155 tilfeller bekreftet.

Ifølge Helsedirektoratet kan opp mot 10 000 personer være smittet, men tallet er uansett veldig mye lavere enn de hadde trodd.

- Det er en veldig god nyhet at det ikke kom noen bølge av sykdom da folk kom hjem fra ferie, og det ser heller ikke ut til å bli noen stor bølge som følge av skolestart. Det betyr at få vil ha hatt sykdommen før vi kan vaksinere risikogruppene, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

De første leveransene av vaksinen vil komme til Norge i løpet av 14 dager. Vi vil få noen hundre tusen doser levert ukentlig.

- Tidlig i oktober vil vi være klare til å begynne å vaksinere, sier Larsen.